1976 yılında kurulan ve yaptığı yenilikler günümüze kadar gelmeyi başaran Apple, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan 5 büyük yayınevi ile gizlice anlaşıp, elektronik kitapların fiyatında artış yaptırdığı öne sürülerek açılan dava karara bağlandı.
New York mahkemesinde Denise Corte tarafından yürütülen mahkemede Apple’dan tüketicilerden haksız yere toplamda 280 milyon dolar aldığı için bu rakamın üç katı yani 840 milyon dolar ödemesi istenmişti. Ardından yapılan incelemeler ve uzlaşma sonucu kitap satın alan müşterilerine Apple’ın ödemesi gereken rakam 400 milyon dolara kadar düşürüldü.
Mahkeme masrafları dahil olabilir
Hiçbir kartelleşme karşıtı yasayı çiğnemediğini belirten Apple, temyiz başvurusunun kabulü durumunda tazminatın hepsini ödemeyebilir. Ama eğer başvuru red edilirse Apple 400 milyon doların üzerine ek olarak 50 milyon dolar mahkeme masrafı ödeyecek. Bu masrafın 20 milyon doları Apple’ın kendi avukatlarına ödeyeceği ücretleri ve diğer giderlerini içeriyor.
Dava 2010’dan beri görülüyor
2010 yılından itibaren görülen davada Apple, tazminat konusunda anlaşmış durumda. Fakat temyizin sonucu nihai kararı ciddi bir biçimde etkileyebileceği belirtiliyor.
:: Apple’ın haksız kazanç sağlaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hiç üzülmem, beter olsun.
50 milyon masraf nedir yav. Onu geçtim kendi avukatlarına 20 milyon dolar ödemek nedir?
Ne adamlar var ya x marka batinca yada kotu duruma dusunce seviniyor, sanane ki eger o markayi begenmiyorsan urununu alip kullanmazsin bu kadar basit.
400 milyon dolar ne ki gülüm çerez parası apple samsung gibiler için.
apple için bu para hiçbişey. senin üzülmene ihtiyacı yok.
Ne üzülüceksiiniz beter den de öte olsun.
Kartelleşmiş Apple bu ceza çok az bile onun için.
Firma o parayı işçilerine öğle yemeği olarak dağıtıyor 🙂 bu sadece prestij mevzusu öderim ama karizman cizilir ayağı yoksa bu para mi ya
Kartellesmis apple diyene , “Windows ne o zaman” diye sormak istiyorum.. Tabii SDN sansürüne takilmazsak…