Apple, günümüzde içerisinde yüz binlerce uygulamanın bulunduğu çevrim içi marketin temellerini, 2008 yılında geliştirdiği ve piyasaya sürdüğü App Store ile birlikte temellerini attı. Tabii geçen süre içerisinde yalnızca uygulama değil, geliştiricilerin de sayısı büyük bir ivmelenmeyle artış gösterdi.
Haliyle, App Store’un bilinirliği, çevrim içi yapılan harcamalar ve uygulama sayıları hep yukarı doğru artış gösterdi. Hatta geçtiğimiz sene açıklanan verilere göre şirket şu ana kadar yapılan satışlardan geliştiricilere 200 milyar doları aşan bir meblağı ödedi.
Apple, bu yıl geliştiricilere tam 60 milyar dolar ödedi
Bugün ortaya çıkan bir habere göre, geçtiğimiz 14 yıl içerisinde uygulama geliştiricilerine 200 milyar dolar ödeme yapan Apple, yalnızca bu sene için 60 milyar doları aşan bir ödeme yaptığını söylüyor. Ayrıca bunun en büyük sebebi olarak, kullanıcıların Noel ve Yılbaşı arasında her zamankinden daha fazla harca yapması gösteriliyor.
Tabii bu açıklamayla birlikte ortaya bazı sorular çıkıyor. Apple, geçtiğimiz yıllarda bazı verileri ortaya koymuştu. Örneğin 2020 yılında yalnızca Yılbaşı günü yapılan 386 milyon dolarlık rekor harcamayı gözler önüne sermişti. Dolayısıyla bu yılın açıklanan verileri geçmiş yılların oldukça üzerinde duruyor.
Buna ek olarak, şirketin yine 2020 yılında attığı olumlu bazı adımların bugün karşımıza çıkan rakamlara doğrudan etkide bulunduğu söyleniyor. Örneğin Apple, yılda 1 milyon dolardan az kazancı olan geliştiriciler için App Store ücretini %15’e düşürmüştü.
Son olarak şirket, diğer servisleriyle de ilgili bazı rakamları paylaştı. Apple Music artık 90 milyondan fazla şarkıyı kütüphanesinde barındırıyor. Fitness+ ise oturum sayısında 2 bin barajını geride bıraktı. Ayrıca Apple Pay, 60’tan fazla ülkede erişime sahip. Arcade ise 200 oyun sınırını geçti.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Apple Pay olmadığı sürece fıs
Apple Pay’in ülkemizde kullanılamıyor oluşu gerçekten utanç verici. Adınız duymadığımız ülkelerde kullanırken bile.
60 milyar ödemiş 40 milyar komisyon olarak kendi cebine girmiş…………………