Apple geçtiğimiz günlerde sanal asistanı Siri’nin dilini doğal bir şekilde işlemek için konuyla ilgili çalışmalar yürüten İrlanda merkezli Dublin şirketi Voysis‘i satın aldı. Voysis teknolojisi, bir kişinin doğal konuşma kalıplarını daha iyi anlayarak daha doğru arama sonuçları sunabiliyor. Apple, satın almayı doğruladı. Şirket konuyla ilgili olarak “Zaman zaman küçük teknoloji şirketleri satın alıyoruz. Genellikle amacımızı veya planlarımızı tartışmıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Siri, Voysis ile gelişecek

Voysis Tech, “Yeni bir LED TV’ye ihtiyacım var” ve “Bütçem 1.000 dolar” gibi perakende ile ilgili kelime öbeklerini işleyerek ürün arama sonuçlarını daraltabildiğini iddia etti. Etkili dil işleme, AI ses asistanlarıyla daha doğal bir şekilde etkileşime girmesini sağlıyor.

Voysis

Firmanın çözümü, 2016 yılında Google’ın DeepMind programı tarafından tanıtılan WaveNet teknolojisine dayanıyor. WaveNet, herhangi bir insan sesini taklit eden ve konuşmayı daha doğal hale getiren bir sanal asistan deneyimi. Voysis’in yapay zeka sistemleri için insan ses komutlarını daha doğru bir şekilde örneklemek ve çevirmek için bu yöntemi uyguladığı anlaşılıyor.

2018 yılında Voysis girişim sermayesinde 8 milyon dolar topladı. Voysis’in kurucusu ve CEO’su Peter Cahill 2018 röportajında ​​”Voysis tam bir ses yapay zekası platformu. Bu platform, şirketlerin ve işletmelerin kendi yapay zekalarını hızla desteklemelerini sağlayacak.” dedi.

Google’ın yapay zekası sesiniz olacak

Google’ın yapay zekası sesiniz olacak

Google, kötü bağlantılardan kaynaklanarak oluşan ses boşluklarını doldurmak için yapay zeka destekli WaveNetEQ teknolojisi ile düşük kaliteli video görüşmelerini sonlandırmayı umuyor. 

Siri’de doğal bir uyum olmasına rağmen Apple’ın Voysis için planları henüz bilinmiyor. Teknoloji devi, asistanın 2011’deki ilk çıkışından bu yana Siri’nin konuşma çıktısını aşamalı olarak geliştirdi, ancak program iOS 13 ile ileriye doğru büyük bir adım attı. Bununla birlikte, Siri mükemmel olmaktan çok uzak. Voysis’in teknolojisi, daha doğal bir insan-makine arayüzü geliştirmek için uzun bir yol kat edebilir.