Apple, bu ürün için verdiği sözü 5 yıldır tutamadı!

1

Apple, 2020 yılında yaşanan büyük bir sunucu kesintisinin ardından Mac kullanıcılarına önemli bir gizlilik özelliği vaat etmişti. Ancak aradan geçen 5 yıla rağmen, şirket bu sözünü hala tutmadı. İşte yaşanan süreçle ilgili bilmeniz gerekenler ve firmanın neden 5 yıldır bu duruma çözüm üretemediği ile ilgili gerçekler…

Apple, o dönem kriz döneminde sözler vermişti

2020’de macOS Big Sur’un piyasaya sürülmesinin ardından Apple, ciddi bir sunucu kesintisiyle karşı karşıya kalmıştı. Bu durum, kullanıcıların uygulamaları açmasını zorlaştırmış ve Mac’lerdeki uygulama doğrulama sisteminin zayıflığını ortaya çıkarmıştı.

Yaşanan krizin ardından Apple, kullanıcılara çevrimiçi doğrulama kontrollerinden tamamen vazgeçme seçeneği sunacağını duyurmuştu. Hatta Apple o dönemler süreçle ilgili bir süre de paylaşmış ve en geç 2021 yılında bu özelliğin kullanıcılara sunulacağını temin etmişti. Özetle, en geç 2021 yılında kullanıcılar çevrimiçi olmadan da lisanslı programlara erişebilecekti.

macOS Sequoia 15.1 ve watchOS 11.1 beta sürümleri çıktı!

Kullanıcılar arasında, Apple’ın bu doğrulama sürecini hangi uygulamaların kullanıldığına dair veri toplamak için kullandığına dair endişeler vardı. Apple bu iddiaları reddetti ve gizliliği artırmak için bir dizi değişiklik yapacağını açıklamıştı.

Apple, IP adreslerinin kaydının durdurulması, geliştirici kimliği sertifika kontrolleri için yeni bir şifreli protokol sunulması ve sunucu arızalarına karşı güçlü korumalar tasarlanması gibi birçok farklı güvenlik önlemini içeren bir paket planlanıyordu.

Apple, IP adresi toplama işlemini durdurma ve yeni şifreli protokol oluşturma gibi bazı vaatlerini yerine getirmiş olsa da aradan geçen 5 yılda, en önemli özellik olan çevrimiçi doğrulama kontrollerinden vazgeçme seçeneği hala sunulmadı. Üstelik şirket, bu özellikle ilgili tüm referansları destek dokümanlarından ve web sitesinden kaldırdı.

Apple’ın bu kararının arkasındaki nedenleri açıklaması ve kullanıcılara daha fazla kontrol imkanı tanıması halen bekleniyor. Bakalım şirket, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapacak mı.

1 Yorum

  1. Bir Apple ürünü satın aldığında ürün senin mi oluyor, yoksa sadece lisans mı veriyorlar? Yarın Tim Cook yanında zabıtayla gelip, ver o iPhone telefonu, ver bakayım o iPadi diyebilir mi? Çünkü video oyunlarında artık durum böyleymiş, normalde kiralama ücreti en yüksek 5 dolar olması gereken oyunu, bugüne kadar 3 bin dolara bile sattılar ama oyun satın alana ait değilmiş. Bardak satın alsanız, sadece lisansını mı alıyorum diye sorgulayın. Su içirmezler, bardağınızı elinizden alırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Kasım indirimlerini değerlendiriyoruz: Hangi laptopu alalım?

Exit mobile version