Özellikle 2020’li yılların başında adeta soğuk savaş dönemini andıran bir sürecin başlangıcı olarak nitelendirebileceğimiz ABD – Çin siber savaşı, günümüzde yavaş yavaş yerini daha sakin bir sürece bırakmış durumda: Bu yıl içerisinde Çin’e iki kez ziyarette bulunan Apple CEO’su Tim Cook, bu hafta içerisinde yeniden Çin’deydi. Peki, Tim Cook neden sürekli Çin’e gidiyor? İşte detaylar…
Tim Cook, yapay zeka için Çin’den destek istiyor!
Şirkete yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, Apple CEO’su Tim Cook’un Çin’e sık sık gerçekleştirdiği ziyaretlerin arkasında önemli stratejik hedefler yatıyor. Son ziyaretinde Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı ile bir araya gelen Cook, özellikle Apple Intelligence’ın Çin pazarına sunulması konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirmiş.
Cook’un ziyaretinin zamanlaması oldukça dikkat çekiyor. Counterpoint Research’ün kıdemli analisti Ivan Lam’e göre, yerel rakiplerin yapay zeka entegreli işletim sistemlerini ve yeni amiral gemisi ürünlerini piyasaya sürdüğü bu dönemde, Apple da Çin pazarındaki konumunu güçlendirmeye çalışıyor.
Tim Cook, Apple için Steve Jobs’tan aldığı gizli bilgiyi ilk kez paylaştı!
Dünyanın en zengin iş insanlarından ve Apple CEO'su Tim Cook, vefat etmeden önce Steve Jobs'tan aldığı gizli bilgiyi paylaştı.Canalys analisti Le Xuan Chiew ise, Cook’un bu seyahatinin ana sebebinin Apple Intelligence’ın Çin’deki lansmanı olduğunu belirtiyor. Apple Intelligence, şirketin cihazlarında gelişmiş sesli asistan özelliklerinden e-posta organizasyonuna, ses kayıtlarını otomatik olarak yazıya dökmekten özetlemeye kadar pek çok yapay zeka destekli özellik sunmayı hedefliyor.
Özellikle Çin’de Huawei’nin yüksek segment akıllı telefon pazarında gösterdiği başarı ve kendi çip teknolojisiyle geliştirdiği HarmonyOS işletim sistemi, Apple’ın lider konumunu korumayı zorlaştırıyor. Counterpoint verilerine göre, Apple’ın ikinci çeyrekteki pazar payı geçen yıla göre yüzde 5.7 düştü.
Tüm bu etkenleri bir araya getirirsek, Tim Cook’un Çin ziyaretleri, Apple’ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki varlığını koruma ve güçlendirme stratejisinin devamı olarak görülüyor. Bakalım Apple, uzak doğudaki hızla düşen ivmesini tersine çevirmeyi başarabilecek mi.
Vurduruyodur 🤣