Avrupa Komisyonu, Apple’ın Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini belirlemek amacıyla iki yeni işlem başlattı. Bu işlemler, Apple’ın cihaz ve uygulamalarının birlikte çalışabilir olup olmadığını inceleyecek. AB, yazılımın üçüncü taraf geliştiricilere ve kullanıcılara açık olmasını istiyor.

Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen DMA, Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin, ürünlerini üçüncü taraflara açmayı zorunlu kılıyor. Yani işletim sistemlerinde yer alan özelliklerin uygulama geliştiricileri tarafından erişilebilir olması gerekiyor.

Bu bağlamda AB, Apple’ın iOS yazılımının diğer cihazlarla, özellikle de kulaklıklar, akıllı saatler ve VR gözlükleriyle nasıl etkileşim kurduğunu mercek altına alacak. AirPods’un kısıtlı Bluetooth desteği ve Apple Watch’un mesajlaşma uyarıları gibi konular bu incelemenin odak noktası olacak.

Tesla Cybertruck, yük çekme kapasitesiyle alay konusu oldu!

Tesla Cybertruck, yük çekme kapasitesiyle alay konusu oldu!

Bir süredir otomobil dünyasının gündeminden düşmeyen Tesla Cybertruck, şimdi de römork ile çekebileceği maksimum yükle gündem oldu.

İkinci soruşturma ise iOS ve iPadOS’un üçüncü taraf geliştiricilere daha fazla erişim sağlayıp sağlamadığını değerlendirecek. Apple, güvenlik gerekçesiyle bazı kısıtlamalar uyguladığını savunuyor. Komisyon, bu kısıtlamaların rekabeti engelleme potansiyeline sahip olup olmadığını araştıracak.

AB, altı ay içinde Apple’a ön bulgularını sunacak ve birlikte çalışma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi için gerekli gördüğü önlemleri açıklayacak. Bu süreçte, üçüncü taraf geliştiricilerin görüşleri de dikkate alınacak.

Apple’ın önerilen önlemleri uygulamaması halinde, küresel cirosunun yüzde 10’una kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak bu cezanın uygulanabilmesi için öncelikle daha kapsamlı bir soruşturması yapılması gerekiyor.