Google’ın Haritalar servisini iOS’a bizzat getirmesi beklenirken, Apple da boş durmuyor. iOS 6 ile birlikte geçilen Maps uygulamasının büyük tartışmalara yol açması, Apple’ın radikal yöntemlere başvurmasına neden oluyor. Çeşitli sorunları barındıran Maps uygulaması için; Apple’ın eski Google çalışanlarına “reddedemeyecekleri teklifler” sunduğu belirtiliyor.
Eski bir Google Maps çalışanından alınan bilgiye göre, Apple eski Google ekibine rekabetçi teklifler sunarak, iOS 6’da bulunan harita uygulamasını geliştirmek için çalışan arıyor. Listenin başında ise Google Maps’in geliştirilmesine destek olmuş eski çalışanlar bulunuyor. Aynı söylentilere göre teklif götürülen pek çok eski Google çalışanı, yeni bir ürün üzerinde çalışma fırsatına olumlu bakıyor.
Apple’ın bütçeyi geniş tuttuğu ve bahsi geçen çalışanların taşınma masraflarını da üstlendiği belirtilirken, Google’ın da iOS 5 ve öncesinde kullanılan Google Maps uygulamasını App Store‘da taşımasıyla birlikte rekabetin kızışacağı öngörülüyor.
İPHONE 5 Türkiye fiyatı neden bu kadar yüksek belli oldu. Baksanıza telefonu alan kişilerin parasıın nerelere gittiği belli oldu adamalrın maaşını resmen kullanıcıdan çıkarıyorlar 😀 iyi taktik valla 😀
Google gibi bir klasik bir şirkette herkesin arasında kaybolmakmı yoksa Apple gibi yenilikçi bir şirkette sivrilip kariyer basamaklarını atlamakmı asıl soru bu.
Ne garip yorumlar varya , iphone türkiye fiyatı apple ın çıkardığı bir fiyat değil tam tersi türkiyedeki fırsatçı internet sitelerinin ilk getiren isteklerinin bir sonucudur. Iphone un bütün dünyadaki fiyatı bellidir bunun dışındaki bütün fiyatlar türk halkını kazıklamak için ortaya çıkarılmış değerlerdir
ortalık niye karışsın ki. profosyonellikte kim daha çok kazandırıyorsa onunla çalışırsın. hem işveren için hem işci için bu böyledir.
Bir kaynak işçisiysen sıkıntı yok, veya bir futbolcuysan…
Ancak bu durum etik değil. Adamın google çalışanlarını alması tecrübeli olmasından dolayı değil.
Onlar bu işi nasıl yapıyor? Onlar ne yapmayı planlıyor.
Bu firmaların amacı bu. Yoksa tabiki profesyonellik isteyen istediği yerde çalışırda, eski firmasının bilgilerini de sızdırmamalı.
Buna benzer bir olay bende yaşadım.
Askerden önce bir kaç kişiyle tanıştım bilmem ne fuarına katılacaklardı çalıştığım firmanın ürettiği makinelerden yapmak istiyorlardı.
Adamlarla anlaştım 4 makine için 4000TL para alacaktım sene 2005-2006
Tek yapacağım nasıl yapılacağını adamlara göstermekti.
21-22 yaşında 4000TL yi nasıl elimin tersiyle ittim hala bilmiyorum
vay hainler Google’dan ayrılıp kurtlu elmaya gitmişler Apple kaşınıyor Google o elemanları mahkemeye vermeli ve vermeye hakkıda var…
Google Maps’i çıkarmayacaktı. Çok yanlış yaptı.
etik olmadığı fikrine katılmıyorum. fikir hırsızlığı başka şey. ama bir başka firmanın elemanına daha yüksek maaş teklif edip iş vermek başka şey. apple bu adamların bilgi ve tecrübelerinden yararlanacak. zaten google dan birşeyler çalıp koyacak olsa işin yasal boyutu devreye girecektir. Apple böyle bir şeyi göze almaz bence..
Bir firmanın elemanına daha fazla maaş verip, o elemanın zekasını, yaratıcılığını, tecrübesini kullanmak tabii ki etik bir şey. Ancak burada eğer ki dedikodu doğruysa olacak olanın bu olmadığını herkes adı gibi biliyor. Apple, bu kişileri direkt olarak Google’dan seçiyor, harita yazılımı becerilerine göre değil, daha önce çalıştıkları şirkete ve orada kullandıkları teknolojideki hakimiyetlerine göre.
Bu tipte girişimleri denetleyen bir takım kanunlar elbette mevcuttur ancak bu yine de etik kuralları da göz ardı etmek gerektiği anlamına gelmez. Eğer ki bu geçişler doğruysa herhangi bir şeyine bahse girebilirim ki 6-8 ay içerisinde Apple Maps Google Maps’te kullanılan teknolojilerin çok benzerlerini kullanıyor olacak.
Ki benim hala aklım almıyor, Apple boyutlarında ve kapasitesinde bir firma nasıl kendi başına bu harita işine girecek?
@thekillingroad Google’nin eski çalışanlarıymış.Ben Apple’nin başında olsam bende google gibi harita konusunda uzmanlaşmış bir firmanın eski elemanlarına iş teklif ederdim.Bence gayet etik bir davranış.
Davranışın etik ile zekice olması arasındaki farkı kaçırmayalım arkadaşlar. Apple’in işe alacağı elemanlar harita uygulaması üzerine 1. elden bilgili kişiler ve bu kişiler bu bilgileri google’da edinmişler. Dolayısıyla bu elemanların yapacağı iş de Apple’in harita uygulamasındaki sorunları oradaki bilgi ve deneyimlerine dayanarak çözüm bulmak ve yüksek bir ihtimalle aynı doğrultuda programı geliştirmek.
X bir firmanın çalışanını Z firması daha çok para verip işe alabilir. Bu son derece etiktir.
Transfer olan eleman X firması için çok önemliyse o zaman adam ile ilgilenecekti, parasını suyunu eksik etmeyecekti…
Burada hem fikiriz.
Apple ‘in harita uygulamasını geliştirmek için sokak dan adam alıp onlara işi öğretmesi yanlış bir hareket olur, tabiki bu işi bilenleri almak zorunda Google dan almak zorunda. Çünkü o adamın bilgi birikimi, tecrübesi herşeyi var.
Burada da sıkıntı yok.
İşte o Google dan gelen elemanlar Apple’ın haritasına Google haritasının rotüşlarını yaptığı zaman işte bu etik olmayacaktır.
Biz oturduğumuz yerden X kişinin haberinin üzerine yorum yaparız ama asıl madalyonun yüzü ne tarafta?
Belki Google bu adamlardan vaz geçmişti, belki Apple Google Maps ın kıymetli elemanlarına bastırdı parayı aldı…
Olayın gerçekliğine göre yeri zamanı geldiğinde Google itiraz edecektir mutlaka.
Apple boyutlarında bir firma derken Apple şuan dünyanın en büyük firmasıdır. Haritada yapar uyduda yapar, isterse Google’ı da satın alır.
Gerçi onun için önce Apple’ı satması gerekir ama alır yani
Bu olay gayet etik ve doğru bir davranış. Ben iş yerimden ayrılıp orada edindiğim tecrübelerden yola çıkarak daha iyisini yapmak üzere kendi şirketimi kuramayacak mıyım yada orada öğrendiklerim yada ürettiklerimin faydasını göremeyecek miyim. Bu kimi zaman başka bir şirkette daha güzel bir pozisyonun kapısını açar kimi zamanda kendi yolunu çizmende yardımcı olur. Ben o şirkete birşey veriyorsam kendime de birşey katıyorumdur. Buradaki mesele patent ihlali yapmamak, birebir kopyalamamak. Genelde bu tip ürünlerin altyapısının analiz-tasarım aşamasında hatalar yapılır ve zamanlar ürün olgunlaşmaya başladığında bu hatalar farkedilip, yapılan diğer geliştirmeleri bozmadan ince dokunuşlarla düzeltilir, herşeyi baştan yazmak çok büyük maliyet getireceğinden hiçbir şirket buna kalkışmaz. Sonuç itibari ile google’ın yaptığı da kusursuz bir ürün değil, buradaki çalışanlar burada edindikleri tecrübelerler ve hatalarından ders alarak kendileri çok daha başarılı ve gelişmiş bir ürün sunabilirler. Apple ın hali hazırda bir sistemi var bu sistem çöpe atılıp baştan yazılamayacağına göre google dan transfer ettikleri çalışanlar google benzer süreçleri yaşayıp sorunların çözümünde tecrübe sahibi oldukları için apple’ın sistemindeki hataların çözümünde büyük katkı sağlayacaklardır. Ürün baştan tasarlanmadığı ve çizgilerindeki yol ayrımı çok daha öncelerden yapıldığı için birbirinden farklı yöntemler ile benzer çözümler sunan ürünler oraya çıkması muhtemeldir.
İlk olarak, Google ile Apple arasında “çalışan/eski çalışan çalmama” anlaşması vardı. Yasal değil, ama iki şirket de daha az zarar etmek iin böyle bir karar vermişlerdi.
İkinci olarak, Apple’ın son kullanıcıya kadar sunduğu harita uygulamasının fiyasko olduğu ortada. Eiffel kulesi yana yatık, köprüler erimiş peynir gibi, boş arazilerde varolmayan otoparklar gösteriliyor. Atlas okyanusunun ortasında minik bir Las Vegas var. Bu haldeki bir haritayı son kullanıcıya sunmuş olmaları bile Apple için utanç kaynağı olmalı.
Üçüncü olarak, Apple Google ile rekabet etmek için ve ondan daha iyisini yapabileceğini iddia ederek başladı bu harita işine. Ayrıca sanıldığı gibi 2-3 yıllık değil, 6-7 yıllık bir proje bu. “6-7 yılda bunu mu yapmışlar” demiyorum artık ama, Apple, Google’a ihtiyacı olmadığını, eski google çalışanlarına kırmızı halı sererek mi gösteriyor? Komik.
ahaha bazıları google a "klasik" bir şirket yazmış, bu kadar komik olmayın be, son kullanıcı iseniz zaten anlarım ama bu piyasada olupta google a klasik bir şirket demek için biraz aptal biraz da kör olmak lazım….
Son paragrafa kadar OK, son paragraf ise tamamen medya ilüzyonu. Marka değeri denilen son derece subjektif bir şeydir. Apple’ın bugün Google’ın yarısı kadar tesisi de yoktur, çalışanı da yoktur, teknolojisi de yoktur, server’ı da yoktur vs vs vs. Bir firmanın nakit hacmi ile firmanın boyutu ve uzmanlık alanlarının çeşitliliği arasında fark var.
Android kullanıyor olmam bunu değiştirmedi, ben Google’ı da pek sevmem, onu da eklemiş olayım farklı yorumlanmasın yazdıklarım. Android’e geçmemin sebebi de azıcık oyuncak istiyor olmamdı, yoksa business kullanımında ben Windows Mobile 6.5’in üzerine bir kullanım görmedim daha. Kesinlikle onun rahatlığı ve stabilitesi yakalayabilecek bri cihaz yok. (Konvansiyonel ofislerde Windows server mimarisi ile çalışıldığını varsayıyorum)
Toparlamak gerekirse, Apple bazı kuruluşlara (ve tamamen spekülatif bir mecra olan NYSE’ye NASDAQ’a) göre dünyanın en "değerli" firmasıdır, en büyük değil. İkisinin arasında inanın çok acayip bir fark var. Bir çok tecrübeli ekonomik tahminleme kuruluşunun 2015’te Nokia&Windows liderliği ele geçirecek demesinin altı boş değildir. Bugün bu ikili kendilerini ispat etmeleri durumunda Windows’un elinin altındaki developer gücü kimsede yok.
Etik olup olmaması yönündeki tartışmalar ise pek tabii sonuca bağlanması mümkün olmayan konular. Neticede bir kısmımız adam orada kendini geliştirmiştir, o gelişmişliğini başka firmada kullanacaktır diyor, bu bakış açısı "bana göre" eksik olmakla beraber yanlış değil. Bizler de çalışanlar Google’a ait olan teknoloji sırlarını kullanacaklarını düşünüyoruz. Kapitalist sistemi çok sevdiğimi söyleyemem, ancak aranızda ciddi teknoloji barındıran firmalarda türkiye’de pek görülmediği üzere ciddi sözleşmelerle çalışanlar varsa görecektirler, şirket çalışanıyken geliştirdiğiniz tüm teknolojiler şirkete aittir, size değil.
Benim zaten amacım Apple Google kıyaslaması yapmak sidik yarıştırmak değil.
Bana ne bana ne faydası var, yesinler birbirlerini…
Siz Google ile Apple aynı boyut da değil demişsiniz ona düzeltme yaptım.
Apple’ın piyasa değeri Google’ın üstünde.
Google’ın ona yatırımı var buna yatırımı var, şusu var bu teknolojisi var herşeyi olabilir dünyanın sahibi olabilir.
Ancak NASDAQ a verdiği mal varlıkları, hisseleri şunlar bunlar toplanınca Apple’dan küçük kalıyor. Benim anlattığım nokta bu. Yoksa bende farkındayım Google sanırım el atmadığı tek sektör fırıncılık, birde ekmek, simit ürettimi tamam
Ancak Apple diyip geçmeyeceksiniz adamlar yaptılarmı MAP’ın kralını yaparlar ama zaman lazım, tecrübe lazım.
O sebepten çaldılar işte Google’ın adamlarını
Ben eski windows phone culardanım.
Motorola MPx200 vardı bende sanırım en son mobile 03 yüklemiştim.
O dönem telefonlarda zaten çökme, program kapanma, ram, bitme gibi şeyler yoktu. Symbian ile öğrendi millet böyle şeyleri…
İşte ben de tekrar düzeltme yapıyorum, büyüklük ile değer farklı şeyler. Google Apple’dan çok daha büyük bir firma, Microsoft ikisinden de büyük. Ama piyasa değeri farklı bir şey.
Şimdi Apple extra 10bin çalışan alsa ama telefon satışları çok düşse ve piyasa değeri yarıya inse, Apple eskisinden küçük bir firma mı olacak? Hayır.
Bunu söylemek istemiştim.
Valla ben HD2’deki cookie’s sense 2.5’lu ROM’lardaydım en son. Şahaneydi kullanımı.
O zaman bizim büyüklük anlayışlarımız farklı. Benim gözümde bir firmanın piyasa değeri ne kadar büyükse o kadar büyüktür.
Çünkü o kadar potansiyeli vardır.
Evet ben daha farklı yorumluyorum diyebilirim. Aslında en temel seviye ekonomik yaklaşımla senin dediğin daha çabuk kabul görür genelde ama, yine de eski usül bakışımda ısrarcıyım.
Aslında ikimizde eski Windows mobile cılardanız, ikimizde Sheldon Cooper hayranıyız, bu nuda hem fikir olamamız ilginç
4000 tl yi elinin tersi ile iten kardeşim. Tebrikler.