21. yüzyılın en önemli girişimcilerinden biri olarak gösterilen Steve Jobs aramızdan ayrılalı bir yıl oldu. Steve Jobs’ın ölümüyle birlikte, akıllara ilk olarak “Apple’a ne olacak?” sorusu geldi.

Çünkü şirketinin en büyük kozu olan Jobs, aynı zamanda Apple’ın en büyük zayıflığıydı. Şirket CEO‘sunun bu kadar ikonik hale gelmesi, onun olası yokluğunda kurumu zor duruma sokabilirdi.

iPhone 4S’in çıkışı ile neredeyse aynı zamanda hayatını kaybeden Jobs’ın yerine Tim Cook atandı. Süreç içerisinde Yeni iPad, iOS 6 ve iPhone 5 gibi ürünler piyasaya sürüldü. Özellikle iOS 6 ve iPhone 5 ile atılan bazı adımlar, kullanıcıların büyük tepkisine neden oldu. Peki, buna rağmen Apple neden halen ekonomik büyümesini sürdürüyor?

Bunun cevabı aslında oldukça basit: Steve Jobs, Apple’ın ticari başarısını inovasyon ve donanım özellikleriyle olduğu kadar, pazarlama ve kullanıcılar üzerinde oluşturduğu algıya dayalı olarak kurdu.

Onun, kendi ürünlerine olan tutkusu, her yeni modelin lansmanında bir kez daha basına ve son kullanıcılara yansıdı. Yapılan etkileyici tanıtımlar, günümüz toplumunun çok sevdiği hiciv içeren reklamlar ve tüketici üzerinde oluşturulan algı sayesinde; Apple ürünleri birer “arzu objesi” ve birer alışkanlık haline geldi.

Öyle ki, “yenilik getirmediği” gerekçesiyle eleştirilen iPhone 5 bile; kimsenin kullanmadığı ancak herkesin hakkında konuştuğu bir akıllı telefon oldu.

Jobs, fazlasıyla zeki bir adamdı. Şirketini bir yandan tamamen ikonik bir yüze (kendisine) bağlı gibi gösterirken, alt metinlerde tamamen insana bağlılıktan kurtararak, ticari zekâyı ve doğru pazarlama stratejilerini etkin kıldı.

Bu sayede Apple, yeni ürünlerinde hiçbir yenilik getirmese dahi, Jobs’ın inşa ettiği bu yeni modelin ekmeğini uzun süre daha yiyecektir. Ancak elbette geçmişte benzeri her dev şirketin başına geldiği gibi Apple’ın sonu da gelmez değil. Soru ise bunun “ne zaman” gerçekleşeceği?

:: Sizce Apple’ın sonu ne zaman gelir?