Apple, her dönem üretmiş olduğu ürünlerin özelliklerinin yanında, tasarımlar ile de ön plana çıkan bir firma konumunda yer alıyor. Apple, geçmişinde; akvaryum kasa olarak bilinen renkli yapıdaki iMac G3, Click Wheel özellikli iPod Classic, iPhone 3G/3GS, iPhone 4/4s, iPad Air, MacBook Air ve taşınabilirliği ile dikkat çeken iPod Shuffle gibi tasarımsal açıdan ön plana çıkan ürünlere imza atmıştı. Jonathan Ive öncülüğünde üretilen ve tasarımsal açıdan piyasada devrim yaratan Apple’ın, son yıllarda yenilikçi ruhunu kaybettiği düşünülüyor.

iOS 6’ya kadar sürdürülen Gloss yapı, iOS 7 ile terk edilmiş ve Apple’ın yeni bir yapılandırmanın içerisine girdiğinin sinyalleri verilmişti. İşletim sistemlerini teker teker düz bir tasarıma geçiren Apple, ürünlerinde de tasarımsal açıdan daha Premium hissi uyandıran bir tasarım anlayışına geçiş yapmıştı. Ancak Apple’ın son yıllarda üretmiş olduğu aksesuarlar beğeniden çok olumsuz tepkilerin hedefi haline geldi.

iPhone 6s Smart Battery Case tasarım çıkmazı!

Konumuza gündemde olan iPhone 6 ve 6s için geliştirilmiş olan 379 TL değerindeki bataryalı kılıf ile giriş yapalım. Silikon yapıdaki “iPhone 6s Smart Battery Case” hem iPhone’u korumak hem de ekstra batarya görevini üstlenmek için geliştirildi. Buraya kadar hiçbir sorun yok. Ancak iPhone 6s Smart Battery Case’in tasarımı rakiplerine göre çok farklı. iPhone 6s kılıfındaki batarya çıkıntısı deve hörgücüne benzetiliyor. Peki, Apple tasarımsal açıdan facia olarak nitelendirilen bu kılıfı neden böyle tasarladı?

Akıllı telefon ve tabletler için aksesuar üreten Mophie firması, ses çıkışına sahip, bombeli şeklindeki bataryalı kılıf patentini elinde bulunduruyor. Apple da patent ihlali yapmamak için Mophie’nin ürünlerinden farklı bir tasarım ile karşımıza çıktı. Ancak bu kılıf Apple’ın, hem fiyatı hem de görünüşü itibariyle çok fazla eleştiriye maruz kalmasına neden oldu.

15-12/15/iphone-6s-smart-case-battery.jpg

{pagebreak::1}

Şarjdayken kullanılmayan Magic Mouse 2

Apple, OS X işletim sistemleri ile uyumlu Magic Mouse serisini bu yıl yeniledi. Magic Mouse 2 ile karşımıza çıkan Apple, pil derdini ortadan kaldırmak için Lightning kablosu ile şarj edilebilen bataryaya bu ürününde yer verdi. Ancak Magic Mouse 2’nin şarj girişi Mouse’un alt kısmında. Yani Magic Mouse 2’yi şarj ederken kullanmak mümkün değil.

15-12/15/magic-mouse-2.jpg

{pagebreak::2}

USB’siz MacBook (2015)

Apple, MacBook Air modelinden daha ince yapıda olan MacBook modeli ile karşımıza çıktı. USB TYPE-C girişine sahip olan MacBook modeli, günümüzde çok fazla kullanılan USB 3.0 ve 2.0 girişlerini desteklememesiyle eleştirilmişti. Apple, MacBook’ta USB kullanmak isteyenler için Apple Store’da 69 TL’ye USB – C to USB adaptörünü satışa sundu. Eğer MacBook’a HDMI ile başka bir TV veya monitöre bağlamak isterseniz 279 TL’yi gözden çıkarıp farklı bir adaptör almanız gerekiyor.

:: Apple Yapmazsa Elin Oğlu Yapar

15-12/15/usb-type-c.jpg

Apple’ın aksesuarlarına ederinden fazla değer biçmesi firmanın pazarlama alanındaki üstünlüğünü ön plana çıkarıyor. Ancak bu üstünlük kullanıcıların uyanmasıyla Apple için bir dezavantaja dönüşecek.

{pagebreak::3}

Şarjla çalışan Apple Pencil

iPad Pro etkinliğinde Apple, tasarımcılar için çok güzel bir yeniliğe imza attı. Apple Pencil ile karşımıza çıkan firma, etkinlikte ürünün yapabileceklerini sergiledi ve büyük beğeni topladı. Ancak Apple Pencil’in kullanım için şarj edilmesi olayı biraz garipsendi. iPad Pro’ya bağlanarak şarj edilebilen Apple Pencil, aşağıdaki görselde görebileceğiniz görüntünün oluşmasına sebep oluyor.

:: iPad Pro İnceleme

15-12/15/ipad-pro-apple-pencil.png

:: Apple’ın son ürünleri hakkında ne düşünüyorsunuz?