Teknoloji ve internetin yaygınlaşması ile birlikte, sanal ortamda kişisel verilerin güvenliği de gittikçe daha önemli hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda ABD hükümetinin, bir suçlunun iPhone model cihazını açması için Apple’a başvurması ve devamında ret cevabı alması üzerine gelişen gerginlik devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Donald Trump, konuyla ilgili tekrar açıklamalarda bulunmuş ve Apple’dan benzer bir isteği yerine getirmesini istemişti. ABD’de konuşulan son yasa tasarısı ile birlikte, birçok teknoloji şirketi ve Apple uçtan uca şifreleme yasağı ile gündeme geldi.
Donald Trump’tan Apple’a iPhone çağrısı
Daha önce FBI ve CIA, birçok suçlunun cihazını açmak için Apple'dan yardım istemişti. Son yaşanan olaylardan sonra, Donald Trump Apple için bir çağrıda daha bulundu.Apple uçtan uca şifreleme yasağı tasarısı ile gündeme geldi
ABD’deki milletvekilleri, teknoloji şirketlerine karşı şifrelemeleri zayıflatmaya zorlayacak yasalar getirmek için çalışıyorlar. Tasarı, kullanıcı verilerini meraklı gözlerden korumayı sağlayan uçtan uca şifreleme yöntemini ortadan kaldırmak istiyor. Tasarı kısaca “2019 Etkileşimli Teknolojilerin Kötüye Kullanılması ve Yaygın İhmalinin Kaldırılması Yasası” ismini taşıyor.
Tasarının ana amacı ise, Facebook, Apple ve Google gibi firmaların platformlarında çocukların cinsel istismara uğramalarını engellemek. Senato Yargı Komitesi Başkanı Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Richard Blumenthal tarafından, Bölüm 230 isimli bir yasa hedef alınıyor. Bölüm 230’a göre çevrimiçi platformlar, kullanıcıların platformlarında yayınladığı içerikten sorumlu tutulamaz. Bu yasanın kaldırılması demek, teknoloji şirketlerinin direkt olarak dava hedefi haline gelmeleri anlamına geliyor.
Tasarı, cinsel istismar gibi suçları azaltmayı amaçlasa da, serbest konuşma ve özel iletişim haklarını da ihlal ediyor. Senatör Lindsey Graham, Apple’ı geçmişte uçtan uca şifreleme kullandıkları için eleştirmişti. Ancak Apple’ın arka kapı bırakmaması için oldukça makul nedenleri var. Şirkete göre eğer iyi amaçlar için kullanılacak olsa bile bir arka kapı oluşturmak, eninde sonunda kötü amaçlı kişilerin eline düşecek ve daha fazla insanın mağdur olmasına sebebiyet verilecek.
Senato Yargısında Aralık ayında yapılan şifreleme duruşması sırasında, iki partili bir senatör grubu teknoloji şirketlerini mahkeme kararlarına uymak için ürünlerinin şifrelemelerini yeniden tasarlamaları gerektiği konusunda uyardı. Senatör Graham, Facebook ve Apple’a karşı “Gelecek yıl bu zamanlarda ortak bir yol bulamazsak, isteğimizi size empoze edeceğiz.” şeklinde bir uyarı yaptı.
Konuyla ilgili Electronic Frontier Foundation, halkı harekete geçmeye ve teklifi reddetmek için temsilcileriyle iletişime geçmeye teşvik ediyor.
Huawei mi daha güvenli Apple mı ? 😀
Hiçbirisi :-/