Gelişen teknolojinin insan sağlığına yönelik olumlu etkisinin en somut örneği: Apple Watch. EKG çekme, kandaki oksijeni ölçme gibi kritik sağlık özelliklerine sahip olan saat, kalp atış hızına kadar ölçüm yapabiliyor. Böylelikle kullanıcıyı, kalp atış hızı olması gereken değerin anormal bir şekilde altına düştüğünde veya üstüne çıktığında uyarıyor.
ABD’nin Missouri eyaletine bağlı St. Louis şehrinde yaşayan Patti Sohn isimli pratisyen hemşire, kolundaki Apple Watch sayesinde kalbinde sorun olduğunu anladı. Kalp atış hızının anormal seyrettiği yönünde uyarılan Sohn, tetkikleri hastanede yapıldıktan sonra kalbine pil takılması gerektiği anlaşıldı.
Apple Watch ve iPhone’lar için kaza algılama sistemi geliyor!
Apple'ın iPhone ve akıllı saatleri için 'kaza algılama sistemi' üzerine çalıştığı bildirildi. Özelliğin gelecek yıl yayınlanması bekleniyor.Apple Watch, 4 gün arayla uyardı
Yerel basında çıkan habere göre, oldukça aktif bir çalışma hayatı olan pratisyen hemşire Patti Sohn haftada en az 5 gün mesai yapıyor. Sohn bir gün evindeki kanepede televizyon izlerken, aniden kolundaki Apple Watch’tan bip sesleri gelmeye başladı. Saati kontrol eden hemşire, kalp atış hızının 40 atım/dakika altına düştüğünü bildiren bir uyarı gördü.
Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızının dakikada 60-100 aralığında olması normal; 40-45 aralığının altına düşmesi ise anormal olarak görülüyor. Patti Sohn, Apple Watch saatinden aldığı uyarı doğrultusunda derhal hastaneye başvurdu. Testler yapıldıktan sonra normal seyrine dönen Sohn, kalp atışını izleyen tıbbi bir cihazla birlikte eve döndü.
Aradan dört gün geçtikten sonra, saat yeniden o bip sesini çıkarmaya başladı. Patti Sohn’un kalp atış hızı günler önce normale dönmesine rağmen, tekrar anormal seviyeye düşmüştü. Bir kez daha soluğu hastanede alan hemşirenin sağlık durumunu inceleyen doktorlar, atış hızının düzene girebilmesi için kalp piline ihtiyacı olduğunu belirleyip pil taktılar.
Patti Sohn, Apple Watch akıllı saati kendisine oğlunun anneler gününde hediye ettiğini söyledi. Oğluna minnettar olduğunu dile getiren Sohn, “Bunun tıbbi bir cihaz olmadığını biliyorum. Ama beni kalp atış hızım konusunda uyararak hayatımı kurtardığına gerçekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Peki ya sizler Apple Watch’un sağlık özellikleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Güvenilir buluyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.
Çok pahalı be
Bizim Sağlık Bakanlığı Teknolojide kendilerini Amerikadan üstün gördüklerinden Maalesef apple watch’un bu özelliklerinın Türkiyede kullanılmasına 4 sene oldu izin vermiyorlar
Dünyada nabız ölçen akıllı saatlerin çok düşük bir oranı Apple Watch. Lakin bütün hayat kurtarma haberleri hep Apple Watch’dan geliyor.