Kablosuz şarj, uzun yıllardan beri bilişim dünyasının gündeminde olan konulardan biri. Bu konuda şuan mevcut iki sistem var.Biri HTC, Nokia, Samsung ve Sony tarafından desteklenen Qi standartı diğeri ise Google, AT&T ve Duracell tarafından desteklenen WiCC. Bu sistemler indüksiyon akımı sayesinde bobinler aracılığıyla şarj sağlıyor ama bu sistemlerin dezavantajı, bu özelliği kullanbilmek için güç kaynağına kablo ile doğrudan bağlı olmasanız bile şarj cihazına mobil cihazınızın temas etmesi gerekiyor. Qi standartını kullanan Nokia‘nın Lumia 920‘sinin kablosuz şarj özelliği ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Akıllı telefonların en başta gelen problemlerinden biri olan şarj ömrü, kablosuz şarj teknolojisinin gelişmesi ile yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Bu teknoloji sayesinde, öğle yemeğinizi yerken ya da kahvenizi içerken cep telefonunuzu şarj edebileceksiniz. Starbucks bu konuda ilk adımı atan firmalardan biri olup WiCC standartını kullanan cihazların şarj olması için gerekli sistemi 17 şubesine test amaçlı yerleştirdi bile.

Haberimize konu olan teknoloji ise kablosuz şarj adının gerçekten hakkını verecek gibi görünüyor diyebiliriz. Apple‘ın 2010 yılında aldığı patentin ortaya çıkmasıyla birlikte Apple‘ın da bu konuda çalışmaları olduğunu öğrenmiş olduk. Apple bu sisteme “Wireless Power Utilization in a Local Computing Environment” yani “Yerel Bilgisayar Ortamında Kablosuz Güç Kullanımı” adını vermiş. Bu patente göre NFC(Yakın Alan İletişimi) teknolojisiyle cihazları kablosuz şarj etmek mümkün. Bu teknoloji sayesinde mobil cihazınız herhangi bir şarj aletine temas etmeden tamamen kablosuz olarak şarj olabilecek. Ayrıca şarj olan cihazlar aynı zamanda dağıtıcı olarak da görev yapıp NFC güç kaynağının kapsama alanını genişletebilecek.

Bu teknoloji ne zaman bizlerin kullanımına sunulur, Apple ne zaman piyasaya sürer bilemeyiz ama şu bir gerçek ki Apple bu teknoloijyi hayata geçirirse rakiplerinin bir adım önüne geçmiş olacaktır.

:: Apple’ın kablosuz şarj patentini nasıl buldunuz?