Bir süre önce dünyanın 3 trilyon dolarlık ilk şirketi ünvanını alan Apple, kuruluş hikayesi açısından en büyük ilham kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Kurucularının mücadelesi ve fedakarlıkları sonucunda faaliyete geçen şirket, zorlu süreçlerden geçtikten sonra bugünkü halini almayı başardı.
Tabii bu noktada Steve Jobs daha çok ön plana çıksa da, diğer iki kurucuyu göz ardı etmek büyük hata olacaktır. Biz de Apple’ın kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde pay sahibi olan isimlerden biri konumundaki Steve Wozniak’ın hayatını mercek altına aldık ve detaylı bir şekilde sizlere aktardık….
Dünyanın ilk internet fenomeni: İnternet Mahir kimdir?
Günümüzde sosyal medya uygulamaları ve fenomenlerinin atası olarak gösterilen İnternet Mahir kimdir? Yazımızda anlattık.Steve Wozniak kimdir?
Polonya kökenli bir aileden gelen Steve Gary Wozniak, 11 Ağustos 1950’de Kaliforniya’da hayata gözlerini açtı. “The Woz”, “Wonderful Wizard of Woz”, “iWoz” ve “WoZ” gibi takma isimlerle de bilinen Wozniak, içedönük kişiliğiyle biliniyor.
İleride teknoloji dünyasının ön plana çıkan isimlerden biri olacağının sinyallerini daha erken yaşlarda veren Steve Wozniak, bunun sonucunda henüz 13 yaşında iken ilk bilgisayarını yaptı. Aynı zamanda gittiği lisede bir elektronik dahisi olarak adlandırılan Wozniak’ın hayatı bundan yaklaşık 6 yıl sonra 19 yaşındayken kendisinden 5 yaş küçük olan Steve Jobs ile tanışmasının ardından değişti.
Kafa yapısı olarak birbirlerine bir hayli benzeyen iki Steve, bu alanda ortak çalışma kararı alarak ilk icraatlarını gerçekleştirdi. Bu doğrultuda halka açık ağları hackleyerek insanların ücretsiz telefon görüşmeleri yapmasına olanak sağlayan ‘’mavi kutu’’ adı verilen bir cihaz ortaya çıktı.
Bu noktada projelerine daha fazla zaman ayırmak ve Steve Jobs ile olan ortaklığını daha da geliştirmek isteyen Wozniak, 1975’te kritik bir karar vererek öğrenimini sürdürdüğü Berkeley Üniversitesi’nden ayrılır. Tabii bu karar Wozniak için bir kayıptan ziyade projeleri için ekstra zaman anlamına geliyordu.
Apple’ın temelleri atılıyor
O dönem Apple şirketinin temelleri de yavaş yavaş atılmaya başlandı. Steve Wozniak tarafından geliştirilen ‘’Apple I’’ olarak adlandırılan bilgisayar kiti (kabaca anakart), Kaliforniya’daki hobi grubu olan Homebrew Computer Club’a sergilenmesi için götürüldü.
Apple I, toplu olmadığı gerekçesi ile ilk etapta mağaza tarafından kabul görmedi, çünkü o zaman bilgisayar sistemleri üst düzeyde olmadığı için bir devre kartı ile ne yapılabilir ki görüşü hakimdi. Ancak Steve Jobs’ın ticari zekası ve ikna yeteneği sayesinde mağazadan günün sonunda bir şekilde 50 adet sipariş almayı başardılar.
İşte meşhur garaj muhabbeti tam da burada başlar. 1 Nisan 1976 tarihinde yıllar sonra dünyanın en değerli şirketi ünvanının sahibi olacak Apple Computer resmen kurulur. Bu süreçte Wozniak, kurucusu olduğu şirkete odaklanmak amacı ile halihazırda çalıştığı Hewlett-Packard’dan ayrılarak Apple’ın araştırma ve geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı olarak göreve başlar. Şirketin kurucu ortaklarından Ronald Wayne ise Apple şirketleşmeden önce 1977’de hisselerini 800 dolara Wozniak ve Jobs’a satmıştır.
Yavaş yavaş büyümeye başlayan ve teknoloji dünyasında dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Apple, ilk büyük satışını 100 adet Apple I bilgisayarını Mountain View, Kaliforniya’da Byte Shop isimli yeni bir bilgisayar mağazası açan Paul Terrell’e satarak gerçekleştirir.
Kısa süre içinde Apple I modelini eklediklerine yeni işlevlerle döneminin en güçlü bilgisayarlarından biri haline getirmeyi başaran Steve Wozniak ve Steve Jobs, 1980 yılında şirketin halka arz işleminin gerçekleşmesi ile multimilyoner ünvanının da sahibi olur.
Her şeyi değiştiren o uçak kazası
Apple’ın adeta beyni konumundaki Steve Wozniak için 1981 yılında geçirdiği uçak kazası adeta bir dönüm noktası olur. Beechcraft Bonanza marka uçağının olduğundan erken havalandırarak düşmesine neden olan Wozniak’ın pilotluk belgesi olmasına rağmen Ulusal Ulaşım Güvenlik Konseyi tarafından yapılan araştırmalar sonucu bu tip bir uçağı uçurmak için yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır.
Bu kaza sonucu geriye dönük bellek yitimi (retrograd amnezi) ve geçici ileriye yönelik bellek yitimi (anterograd amnezi) ile karşı karşıya kalan Wozniak için hayat bir anda alt üst olmuştur. Ancak bu durum kısa sürelidir ve Wozniak’ın hafızası bir süre sonra geri gelir.
Wozniak, uçak kazasının etkisini atlattıktan ve tamamen iyileştikten beklenenin aksine Apple’a hemen geri dönmez. Bu süreçte yarım bıraktığı Berkeley Üniversitesi’ne geri dönerek eğitimini tamamlar ve 1986 yılında mezun olur. Mezun olmadan yaklaşık üç yıl önce Apple’a geri dönmeye karar veren Wozniak, eskisi gibi beyin takımı olarak değil de ürün geliştirme departmanında bir mühendis olarak işe başlar.
Mühendislik görevini dört yıl sürdürdükten sonra 6 Şubat 1987 tarihinde kritik bir karar alarak Apple’daki tam zamanlı işinden ayrılan Wozniak, buna rağmen şirketle bağlarını tam anlamıyla koparmaz ve hissedarlardan biri olarak kalmaya ve maaş almaya devam eder.
Apple’dan ayrıldıktan sonra farklı projeleri ve girişimleriyle teknoloji dünyasındaki aktifliğini sürdüren Steve Wozniak, başarılarla dolu kariyerini ise şu şekilde özetliyor;
Aslında hayalim bir gün sadece kendi bilgisayarıma sahip olmaktı. Eğer bunun onları satmak için bir şirket kurmak anlamına geldiğini düşünseydim, muhtemelen her şeyden kaçınırdım.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Steve Wozniak, birçok başarı sığdırdığı kariyerinde hak ettiği değeri gördü mü? Yoksa Steve Jobs’ın arkasında mı kaldı? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Woz Asla parayı önemsemedi. Aşık olduğu sadece teknolojiydi. Dolayısıyla Nirvanası Bilgisayarı kişiselleştirip herkese maletmek kullandırmak olmasada bunu başardı. Ona müteşekkiriz yinede. Woz olmasaydı APPLE olmazdı. Film gibi bir hayat sizce de filmi yapılması gerekmez mi?
Bazı kahramanlar pelerin takmazlar eğer buradan bu yorumu yapabiliyorsak bu onun kişisel bilgisayar hayalinden başka birşey değildi.