Volkanik bölgelerde bile vücut ısısını düzenleyebilen bir böcek türü, soğutma teknolojileri için ilham kaynağı oldu. Texas Üniversitesi Cockrell Mühendislik Okulundaki araştırmacılar, Çin’deki Şanghay Jiao Tong Üniversitesi ve İsveç’teki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsünden ekiplerle birlikte çalıştı.
Bilim ekibi, vücudunu yeterince serinletebilen bir longicorn böceği (teke böceği) türü hakkında yeni bilgiler keşfetti. Longicorn, Güneydoğu Asya’daki volkanik bölgelerde hayatta kalıyor. Bu özelliği sayesinde böcek, binalardan elektronik cihazlara kadar çevre dostu bir teknik için araştırmaların merkezinde yer alıyor.
Enerji tüketmeyen çevre dostu soğutma
Bilim insanları mekanik olarak güçlü ve büyük ölçekte üretilebilen yaygın, esnek malzemeler kullanarak böceğin kanat yapısına dayalı bir fotonik film oluşturdu. Bu film pasif olarak soğuyor. Yani arabalarımızda ve binalarımızda ısıyı düşük tutmak için kullandığımız sistemler gibi enerji tüketmiyor.
Ekip, filmin doğrudan güneş ışığına maruz kalan nesnelerin sıcaklığını 5,1 santigrat dereceye kadar azalttığını buldu. Nesnelerin üzerini kaplayacak film geniş bir kullanım alanına sahip olacaktır. Güneş ışığını yansıtmak ve enerji faturalarını düşük tutmak için ofis ve apartmanlarda pencerelerin üstüne yerleştirilebilir. Güneş panellerinin sürekli güneş ışığına maruz kalmasıyla bozulmasını önleyebilir. Park halindeyken arabaları serin tutmak için arabaların etrafına sarılabilir. Ayrıca giyilebilir cihazlarda ve kişisel elektroniklerde önemli bir bileşen olabilir.
Araştırmacı Yuebing Zheng, “Buzdolapları, klimalar ve diğer yöntemler büyük miktarda enerji tüketir. Ancak bu kendi kendine soğutmaya dayanıyor.” dedi.
Bilim insanları, böceğin kanatlarındaki üçgen “kabartmaların” güneş ışığını yansıtırken aynı zamanda iç vücut ısısını düşürmeye yardımcı olarak önemli bir rol oynadığını buldu. 26 binden fazla türe sahip longicorn (longhorn) böceklerinin antenleri vücutlarının üç katı uzunluğunda bile olabiliyor. Ancak bu çalışmada Neocerambyx Gigas türüne odaklandılar.
Neocerambyx Gigas‘lar, yaz sıcaklıklarının 40 santigrat dereceye ulaştığı ve yüzeyin 70 santigrat dereceye kadar ısındığı Tayland ve Endonezya’daki aktif yanardağların yakınındaki kavurucu sıcak iklimlerde hayatta kalıyor. Hava ısındığında bu böcekler hareketsiz kalır ve yiyecek aramayı bırakır.
Ekip, bulguları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladı.
maaşallah. Allahın işinde sınır yok. Böceğin kanadına soğutma sistemi entegre etmiş.
Aynen Allah zaten knk, adaptasyon değil
insanların bile aklıyla canlıların zaten vucudunda olan bazı şeyleri sonradan öğrenmesi bu canlıların sanatlı bir yaradılışla yaratıldığının kanıtıdır. insanların hayal gücü gödükleri kadardır. uçan canlıları görmeseydik belki uçmayı düşünemeyecektik.