Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi projeleri kapsamında Aselsan büyük rol oynadı. Özellikle telsiz, haberleşme, elektronik harp gibi konularda büyük emekleri olan şirketin en merak edilen projesi şüphesiz AESA radarı. Bugün gelen haberlere göreyse Aselsan AESA radarı ilk uçuşunu yaptı. İşte detaylar…
Aselsan AESA radarı ilk uçuşunu F-16 Blok ÖZGÜR ile yaptı!
Bilindiği üzere F-35 tipi 5. nesil uçakların en önemli özelliği burunlarındaki radarlar. F-35 uçaklarında Northrop Grumman AN/APG-81 aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı kullanılmakta. Bu radar sayesinde uçağı 5. nesil savaş uçağı olarak tanımlamaktayız.
Fakat burada işleri değiştiren husus üretici firma. Zira yerli üreticilerimizin bu radarı üretiyor olması bizleri yurtdışına “yazılım ve bilişim” bazında bağımlı olmaktan kurtarıyor. İlk duyurduğu andan itibaren merakla beklenen Aselsan AESA radarındansa bugün beklenen haber geldi. Aselsan, F-16 Blok 70 sınıfında rekabet eden modernizasyon kiti Blok ÖZGÜR ile birlikte AESA radarının ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
MMU KAAN artık daha havalı! İşte yeni boyaması
MMU KAAN yeni boyaması ile ilk kez görüntülendi. İşte MMU KAAN yeni boya tasarımı ve radar karşıtı boyası özellikleri...Aselsan tarafından gönderilen basın bültenine göre AESA radarının ilk uçuşu 15 Şubat 2024’te görev bilgisayarı da millileştirilen F-16 ÖZGÜR Platformu ile gerçekleştirildi. Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi hamlesi için büyük önem arz eden bu uçuşta AESA radarının görev özellikleri ve F-16 Blok ÖZGÜR uçağına uyumluluğu da gösterilmiş oldu.
Yakın tarihlerde AKINCI ile de uçuşlarına başlayacak olan AESA radarı ilerleyen süreçlerde F-16 ÖZGÜR, HÜRJET, Milli Muharip Uçak (KAAN), AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3 İHA’larda AESA teknolojisine sahip burun radarlarına sahip olacak.
Aselsan AESA radarı özellikleri
- Uzun Menzilli Arama
- Ararken Takip
- Çoklu Hedef Takibi
- Ara Safha Güdüm
- Akın Tespit
- Hava Durumu Tespit
- Hava Muharebesi Manevrası
- Şerit SAR
- Nokta SAR
- Yer Haritalama
- Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
- Deniz Arama ve ISAR
- Hava-Yer Mesafe Ölçümü
- Doppler Huzme Keskinleştirme
- Otomatik İrtifa Belirleme
Başlığa bak Yenişafak yazarı mısın birader. Aynen kanka aynen ABD bizi kıskanıyor. GSMH 27 trilyon dolarınıda yarısını yakıp kalanın yarısını bize vericekmiş.
Has sektör orço 🤣
27 trilyon dolar GSMH olan ülkenin 30 trilyon dolar dış borcu olduğunu biliyor muydun ❗
Yoo sadece vatanı için sevinen bir vatan sever yoksa sen değil misin?
Süper elhamdülillah.
milli stratejik bir teknoloji geliştirsin sen bunla gurur duyacağına başlığı takıl
İnanç ve Özgüven yeterli..