Gökbilimciler, güneş sistemimizde yepyeni bir nesne keşfettiler: aktif bir ikili asteroit. Body 288P adlı nesne, iki ender tür asteroitin bilinen ilk melezidir. Birbiri etrafında dönen iki kayadan oluşan ikili, kuyruklu yıldız gibi davranarak arkasında gaz ve toz izi bırakıyor.
Dünyanın en uzun güneş kulesi!
İki asteroitten oluşuyor
Asteroitler ve kuyrukluyıldızlar arasındaki farkı özel yapıları sayesinde gözlemleyebiliyoruz. Asteroitler kaya ve metal parçacıklarıyken, kuyruklu yıldızlar daha çok bir buz tabakası ile kaplı gibidir. Şu anda bilindiği kadarıyla 20 kadar asteroit, arkasında bıraktığı toz ve gaz bulutu ile kuyruklu yıldız gibi görünmektedir.
Aslında 2011 yılında keşfedilen Body 288P, Dünya’dan çok uzakta olduğu için tam anlamıyla tanımlanamamıştı. Body 288P’nin Eylül 2016 tarihinde Dünya’ya en yakın geçişi sırasında Hubble uzay teleskobu onu görüntülemeyi başardı. İncelemeler sonrasında bir değil, iki parçadan olduğu anlaşıldı. Body 288P’nin bu özelliği onu, ilk ikili ana kuyruklu yıldız yapıyor.
İkili asteroit birbirlerinden yaklaşık 100 km mesafede dönüyorlar. Birbiriyle dans eder şekilde hareket eden bu iki asteroit uzayda adeta bir elips çiziyor. Max Planck astronomlarına göre hızlı rotasyon, ilk etapta Body 288P’nin dağılmasına neden olabilir.
video nerede
insan oğlu uzay fiziğini çözmeden dünyada da ilerlemeyecek bence.
Vay canına harika yahu
Awesome
bi uzaya gidemedik
Harika