Dünyanın en büyük güneş parkı, biraz daha büyüyor. Dubai hükümeti Mohammed bin Rashid Al Maktoum Güneş Parkı için 700 MW’lık yeni bir eklentiyi onayladı. Yeni ek tesisin 260 metrelik kule uzunluğu ile 2030 yılına kadar 5000 MW kapasiteye ulaşması planlanıyor.
İklim değişikliği sonumuz olabilir!
Güneş kulesi nasıl çalışıyor?
260 metre yüksekliğindeki dünyanın en uzun güneş kulesinin etrafında inşa edilen 700 MW’lık ek tesisin üretim maliyetinin kW başına 7.3 ABD doları olacağı belirtiliyor. 2020’de başlayacak olan inşaat projesiyle bu uzantı aslında dünyanın en büyük tek alanlı, yoğun güneş enerjisi (CSP) projesini oluşturacak.
2030’da tamamlandıktan sonra, güneş parkının toplam 214 kilometre karelik alanı kaplaması ve yılda karbon emisyonunu 6.5 milyon ton azaltması bekleniyor. Yenilenebilir enerji kullanımına ağırlık veren Dubai, genel enerji üretiminin 2020’ye kadar yüzde 7, 2030’a kadar yüzde 25 ve 2050’ye kadar yüzde 75’lik kısmının yenilenebilir enerjiden yapılmasını hedefliyor.
Güneş kulesi tesisleri, güneş ışığını konsantre etmek ve sıvıları ısıtmak için mercekler ve reflektörler kullanıyor. Isınan sıvı ise buhar türbinini çalıştırıyor ve türbinin hareket enerjisinden elektrik enerjisi üretiliyor. Güneş kulesi sistemlerinin, enerjinin bir kısmını ısı olarak depolayabilmesi ve gerektiğinde bu enerjinin sevkiyatını yapabilmesi en önemli avantajları arasında bulunuyor.
Fotovoltaik sistemlere kıyasla daha esnek avantajlar sunan güneş kulelerinin, yenilenebilir enerji alanında kullanımına yönelik adımlar atılıyor. Duba’nin dünyanın en büyük en büyük güneş enerjisi kulesinde başlattığı 14.2 milyar dolarlık bu büyütme çalışmasının 2030 yılında son halini alması hedefleniyor.
:: Dünyanın en uzun güneş kulesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gece fazla ısı üretmez bu 😛
Zaten depo yapıyor
hedefimiz 2100 bizim de hadi bakalim. uzaya da 2050 de cikariz bence
hadi 2025 de anlaşalım aşağısı kurtarmaz bak son bu olur hadi… olum şaka gibi