Hem oyun meraklıları hem de sıradan kullanıcılar, şu sıralar ekran kartı satın alamıyor. Yaşanan stok sıkıntıları, pek çok ekran kartının tükenmesine neden oldu. Satılan kartların fiyatları ise o kadar arttı ki pek çok kullanıcı, parasını gereksiz yere harcadığını düşünmeye başladı. Konuyla ilgili pek çok iddia ortaya atılırken Asus, ekran kartı stokları için NVIDIA’yı hedef gösterdi.
Yaşanan stok sıkıntıları, hem yeni kartları hem de eski kartları satın alınamaz hale getirdi.
Asus, ekran kartı stokları için NVIDIA’yı hedef gösterdi
Ekran kartlarında yaşanan stok sorunları, uzun süredir tüm Dünya’yı etkilemiş durumda. Bu konuda pek çok kişi, sorunun ana kaynağı olarak kripto madencileri suçluyor. Ancak ekran kartı üreticisi Asus, sorunun tamamen farklı bir nedenden kaynaklandığını belirtti.
Asus’a göre stok sorununun ana kaynağı, yeterli üretimin olmaması. Şirket, bu teoriyi dördüncü çeyrekteki başarılarını ve başarısızlıklarını tartıştığı bir yatırımcı konferansında ortaya attı. Asus’un ve şüphesiz diğer GPU şirketlerinin karşılaştığı en büyük sorun, NVIDIA kartlarındaki stok sorunu.
Ekran kartı stokları için yaşanan sorunun birden fazla kaynağı var. Ancak Asus, “Tahminimiz, sorunun üretim öncesi yapılan hatalı analizlerden kaynaklanmış olabileceği yönünde. [Nvidia]’nın bu verimi ne zaman artıracağını tahmin etmek bizim için zor bir durum.” açıklamasını yaptı.
NVIDIA’nın, beklenenden çok daha az ekran kartı üretmesi hakkında birçok teori mevcut. Bunlardan birisi, yeşil takımın kripto madencileri beklediği için üretimi kasıtlı olarak sınırladığı yönünde. Böylece NVIDIA, toplam talebin sonraki aylarda daha düşük olmasını sağlayabilir.
Ekran kartı stokları hakkında ortaya atılan bir diğer iddia ise Ampere serisi ile üretimin Samsung’a kayması hakkında. 8 nm üretime geçen NVIDIA, tedariğini TSMC yerine Samsung’dan yapıyor.
Editör görüşü: NVIDIA’nın Samsung’u seçmesindeki nedenlerden birisi, TSMC’nin üzerindeki iş yükünü azaltmak. Belki de NVIDIA, stok sorununu öngördü ve Samsung ile daha istikrarlı bir yol çizeceğini tahmin etti. Ancak, Samsung‘un ürettiği silikon devre levhalarının TSMC’ye kıyasla daha düşük verime sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu noktada bir levhadan çıkan yonga sayısı düşerse, daha fazla levha üretmenin de pek bir esprisi kalmıyor.
Direkt madencilere satıldığı için stok sorunu var. Umarım hepsinin değeri sıfıra düşer.
Bu noktada bir levhadan çıkan yonga sayısı düşerse, daha fazla levha üretmenin de pek bir esprisi kalmıyor. Bu tam olarak ne demek, neden espirisi kalmiyor?
Üretilen bir silikon devre levhasından pek çok sayıda çip çıkıyor. Ancak, başarılı bir şekilde üretilemeyen çipler de çıkmıyor değil. Bu çipler ya geri dönüştürülüyor ya da sağlıklıysa daha alt ürünlerde kullanılıyor. Eğer buradaki verim düşerse, bir levdaha çıkan sağlam çip sayısı da düşer. Bu da daha fazla levha üretmenin tek başına bir kriter olmadığını gösteriyor bizlere.
Hepsi birbirini yemeye başladi , ham madde uretimi ve maliyetlerin yukselmesi arti is gucu problemleri var cin de, piyasaya surulmeden ilk el dagiticilardan kartlarin hepsini madenciler toplayip temizliyor yetmiyor herifler hazir sistemleri bile temizleyip piyasanin tamamen icine ettiler , acikcasi hic biri umurumda degil turkiye deki kriz ve pandeminin eklenmesiyle ekran karti fiyatlari zaten 4 5 yildir durmadan yukseliyordu suan bu durum peak yapmis halde ve daha da kötuye gidiyor hersey gibi , piyasada kart olsa bile alinamaz ulasilamaz akil yakan fiyatlarda.
Ederi 1500-2000 olan sistemleri 6000 7000bin e Giris seviye diye sistem topluyor millet youtuba ta ya ne hale geldik sadece mevzu nvidia , amd silikon olayimi , 500lira olan i3 9400f 1100 lira olmus millett nasil alsin , elimde neredeyse 10 yillik bir gt 430 vardi 150 lira fiyat bictim durumu iyi ve cok kullanilmadigi icin ve 2 farkli ikinci el sitesine koydum ilk gunden sadece 1 siteden 360 kusur mesaj geldi şok oldum alim gucu bu kadar berbat halde , ortalik silikon kaynasa ne olur ekonomi cökmüş ve dolar 8 , 9 arasi degismezken bollugun hic bir faydasi yok alim gucu yokken.