Avatar, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en çok kazanan ve izlenen filmi olarak dikkat çekiyor. 2009 yılında vizyona giren ve sektörü baştan aşağıya değiştiren eser, kırılması güç rekoru elinde bulunduruyor. Birçok yapımın geçmeye çalıştığı ve başarısız olduğu film, yaptıklarıyla da kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

Peki 2009 yapımı Avatar, nasıl oldu da hala geçilemedi ve en çok hasılat yapan film olmayı başardı? Gelin bu konuyu derinlemesine inceleyelim.

Facebook’un hikayesini anlatan film ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Facebook’un hikayesini anlatan film ne kadar gerçeği yansıtıyor?

The Social Network filmi gerçekten doğruları mı anlatıyor? Facebook'un kuruluş sürecini anlatan yapımı sizler için inceledik.

Avatar filminin sırrı ne?

Üzerinden 12 yıl geçen yapım, 2.84 milyar dolarlık gişe hasılatı ile güncel verilerde en çok kazanan film. Herhangi bir popüler kültür referansı olmadan tamamen sıfırdan yaratılan bir senaryo üzerinden ilerleyen Avatar, o kadar sevildi ki, o dönem insanları birden fazla kez salonlara sokmayı başardı.

James Cameron tarafından yönetilen ve Oscar kazanmayı da başaran Avatar, beyaz perdeden kaldırıldıktan sonra büyük hayran kitlelerine asla sahip olmadı. Devam filmleri için kampanyalar yapılmadı. Hatta popüler kültüre dahil olabilecek eserlere de ilham kaynağı olmadı. Vizyona giren ve işi bitince de kendini unutturan yapım, büyük bütçeli pek çok stüdyonun yapamadığını gerçekleştirerek çok para kazandı. Bu nedenle hep araştırma konusu haline gelen Avatar, çok iyi yaptığı bir kaç detay ile hala yerini kimseye kaptırmadı.

3D sinemanın geri dönüşü

O dönem Titanic‘i geride bırakarak 1 numara olan Avatar, kendine ait bir külliyata sahip olmasa da, çok iyi yaptığı birkaç detaya sahipti. Bunlardan ilki teknik kapasite ile alakalı. Takvimler 2009‘u gösterdiğinde, sinema sektöründe 3D filmler çok da ilgi çekici değildi. İnsanlar gözlük takarak yaklaşık 3 saat film izleme konusunda pek istekli değillerdi. Bu durumda, dönemin teknolojisi nedeniyle yeterli gerçekçiliğin oluşturulamaması da oldukça etkiliydi.

James Cameron, Avatar ile bu durumu tersine çevirmeyi başardı. Ana akım filmler arasında bu teknolojiye yer veren ilk yapımlardan oldu. Ancak işler bununla sınırlı değildi. Zira görsel efekt konusunda o kadar başarılı işler ortaya çıkmıştı ki, gerçek anlamda 3D deneyimi izleyicilerin beğenisine sunulmuştu. İnsanlar senaryodan, olay örgüsünden bağımsız sadece atmosferi deneyimlemek için tekrar tekrar sinemalara gidiyordu.

3D film devrimini başlatan Avatar, günümüz ana akım sinemalarında yeni bir çağı başlattı. O dönem bu tarz film bulmakta zorluk çekilirken, şimdi ise neredeyse her film 3D olarak seyircisi ile buluşuyor.

Avengers: Endgame ve Avatar’ın Çin macerası

Liderlik koltuğunun keyfini çıkaran Avatar, 2019 yılında Avengers: Endgame ile ikinci sıraya gerilemişti. Marvel ve Disney‘in bir numaralı hedefi olan birincilik, artık James Cameron‘ın eserine ait değildi. Avengers: Endgame, o dönem yaptığı 2.797 milyar dolarlık hasılat ile uzun yıllar lider olacağını düşündü. Ancak işler tam anlamıyla bu şekilde ilerlemedi.

Avatar

2020 yılında COVID-19 salgını tüm dünyayı etkilemiş, insanlar evlerinden dışarı çıkamamıştı. Hal böyle olunca sinema sektörü de alt üst olmuş, sosyal hayat da oldukça gerilemişti. Çin hükumeti, insanlara sosyal yaşamlarını geri kazandırmak amacıyla salonları yeniden açmaya başladı.

Ancak güncel olarak çekilen film sayısı sıfır olduğundan, izleyicilere gösterecek eser bulmakta sinemacılar çok zorlanıyordu. Hal böyle olunca hükumet, popüler olan eski filmler için stüdyolardan izinler almaya başladı. Bu yapımlar arasında gözüken Avatar da, yeniden beyaz perdeye uğrama fırsatını ele geçirdi. Avengers: Endgame‘in sadece 7 milyon dolar gerisinde olan yapım, yeniden liderlik planları yapmaya başladı.

Avatar

Ellerine geçen fırsatı çok iyi değerlendiren Avatar cephesi, Çin‘de 50 milyon dolarlık daha gişe hasılatı yaparak tekrar zirveye yerleşti. İlerleyen dönemlerde de birinci sırayı kaptırması zor gözüken yapım, ne kadar daha zirvede kalacak merak konusu.

Peki sizler Avatar ile alakalı neler düşünüyorsunuz? Sizce ileride filmi geçebilecek yapımlar görecek miyiz? Görüşlerinizi bizlere aktarmayı unutmayın.