Avrupa Birliği, yapay zeka yasasını “düşünen” makinelerin zamanla daha da güçlenebileceğini varsayarak hazırlıyor. Amerika merkezli teknoloji devlerini izlemek için Dijital Hizmetler Yasası üzerinde çalışan AB, yapay zekadaki gelişmeleri de göz ardı etmiyor.

Mart 2018’de başlayan Dijital On Yıl düzenlemelerinin bir parçası olan yeni yapay zeka hamlesi, robotların gücünü tartışıyor. Analistlerin açıklamalarına göre AB’nin yapay zekayı düzenlemeye yönelik planı; ticari bir yapay zeka sisteminin yeniden eğitmeyi ve hatta iptal etmeyi mümkün kılıyor.

Yapay zekadan korkan Elon Musk, kendi eliyle Terminatör yapıyor!

Yapay zekadan korkan Elon Musk, kendi eliyle Terminatör yapıyor!

Elon Musk, her ne kadar yapay zekanın geleceğinden korkuyor olsa da insan bilincini yükleyebileceği Optimus üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği yapay zeka yasasındaki gözden kaçan maddeler

Henüz yürürlüğe konmamış Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasasında gizlenen önemli yaptırım güçleri olduğu fark edildi. Teknoloji analistlerine göre AB, bu yasa tasarısı ile, milletvekillerinin iddia ettiği “güvenilir” yapay zekayı teşvik etme hedefinin gerisinde kalabilir. Çünkü kağıt üzerinde bazı güçleri kendi lehine kullanıyor.

Aslında yapay zeka yasasının taslak teklifinde neredeyse hiçbir şey doğrudan yasaklanmadı. Yapay zeka, çoğu projede kendi haline bırakılacak ve düşük riskli olarak değerlendirilecek. Ancak bilgisayarların hesaplama gücü arttıkça, düşünme yeteneği de gelişecek ve insanların yaşamlarında daha fazla yer edinecek. AB, bu konuda bazı soru işaretlerine sahip.

Ada Lovelace Enstitüsü tarafından hazırlanan son rapor, yapay zekanın ne kadar kontrol altında tutulabileceğini tartışıyor. Ada Lovelace Enstitüsü araştırmacılarına göre AI Yasası, bu alandaki düzenlemelere başlamak için ideal görünüyor. Ancak araştırmacılara göre dünyanın geri kalanının, yapay zeka projelerini AB’nin “kusurlu” yasasına göre ayarlamasıyla ilgili bir sebep yok.

İnsansı robot Ameca'nın özellikleri

Araştırmacılar, hangi alanların yapay zeka tarafından istila edileceğinin de henüz belirsiz olduğuna inanıyor:

“Neyin yüksek risk altında olduğuna bakarsanız yeterince belli değil, yüksek risk şu anda insanların hayatlarının her günü karşılaştıkları yapay zekanın çoğunu içermiyor. Aramayı içermez, sosyal ağları içermez, profil oluşturmayı içermez.”

Peki ya siz Avrupa Birliği tarafından geliştirilen yapay zeka yasasıyla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.