Spotify ve Apple Music gibi uygulamalar, müzik dinleme alışkanlıklarımızı büyük oranda değiştirdi. Kullanıcıların herhangi bir satın alma yapmadan aylık bir ücret ödeyerek geniş bir kütüphaneye erişmesi, sektörü adeta baştan yarattı. Bu uygulamalar, özellikle korsan dinlenme ve indirmelere karşı müzik sektörünün de en büyük silahı oldu. Ancak artan rekabet sorunları da beraberinde getiriyor. 2019 yılında Spotify’ın açtığı dava sonuçlanmak üzere. İddialara göre Avrupa Birliği, Apple için büyük bir ceza üzerinde çalışıyor

Spotify beğendiğiniz şarkıları sınıflandıracak!

Spotify beğendiğiniz şarkıları sınıflandıracak!

En çok tercih edilen dijital müzik servislerinden bir tanesi olan Spotify, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için beğenilen şarkılar listesine yeni özellikler ekliyor.

Apple, haksız rekabet ediyor

Apple’ı pazardaki hakimiyetini rekabete yansıtmak ile suçlayan Spotify, konuyu şirket ile çözemeyince mahkemeye taşıdı. Rekabetin korunması gerektiğini söyleyen Şirket, Apple’ın aldığı yüksek mağaza paylarını eleştirdi. Davayı kabul eden Avrupa Birliği, Apple ve Spotify’ın iddialarını dinleyerek, konuyu incelemeye aldı.

Spotify, özellikle App Store payları üzerinde durdu. Apple, uygulama mağazasındaki her satın alım ve yapılan diğer ücretli işlemlerden yüzde 30 pay alıyor. Şirket bu payı abonelik ücretlerinden de alıyor. Yani App Store üzerinden alınan Spotify, Netflix ve BluTV gibi servislerin kazandığı paranın yüzde otuzu Apple’a kalıyor. Bu durum özellikle Apple ile rekabet etmek isteyen şirketleri zor durumda bırakıyor. Örneğin ABD’de Apple Music ücreti 9.99 dolarken, Spotify ücreti 12.99 dolar. Buna rağmen Apple’ın kazandığı para Spotify’ın kazandığından daha fazla.

https://shiftdelete.net/?p=469172&preview=true
Apple CEO’su Tim Cook, bir başka AB davasında.

Tek mağdur Spotify değil

Ne yazık ki bu durumdan tek etkilenen Spotify değil. İrili ufaklı pek çok şirket, App Store payları sebebiyle gelirlerinde ciddi bir kesinti yaşıyor. Özellikle Apple ile rekabet etmek zorunda kalanlar. Ödeme için üçüncü parti yöntemler kullanan uygulamalar ise ne yazık ki ağır yaptırımlara maruz kalıyor. Kısa bir süre önce bunu deneyen Fortnite, Apple ile mahkemelik oldu. Hatta oyun, bu süreçte mağazadan kaldırıldı ve yeniden yayınlanmak için mahkeme kararına ihtiyaç duydu. Ancak tüm bunlar sona ermek üzere. Duruma el atan Avrupa Birliği, Apple’a bazı kötü haberler vermek için hazırlanıyor.

Reuters’a konuşan bazı Avrupa Birliği yetkilileri, Apple için kararın verildiğini söyledi. Apple, Spotify tarafından açılan güvensizlik davasını kaybetmek üzere. İddialara göre Apple, Spotify’a tazminat ödemek ve iş modelini değiştirmeye zorlanacak. Yaptırımların ne olacağı ve Apple’ın olası ceza ve zorlanmalara nasıl tepki vereceği ise merak konusu.