Avrupa Komisyonu, Mart ayı sonuna kadar AB parlamenterleri ve ülkeleriyle birlikte teknoloji devlerini soruşturmayı hedefleyen yasa tasarısını bitirmek istiyor. Anlaşma; Google, Amazon, Facebook (veya Meta Platform) ve Microsoft’un (kısaca GAFAM) yetkilerini denetleyecek.
Avrupa Komisyonu Antitröst Başkanı Margrethe Vestager, GAFAM’ı dizginlemeyi hedefleyen anlaşmayı hayata geçirmek için müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini aktardı. Vestager, Amerikan teknoloji devlerine büyük kısıtlamalar getiren Dijital Hizmetler Yasası önerisiyle ön plana çıkan bir isim.
Meta, milyonlarca dolarlık para cezasıyla karşı karşıya! İşte nedeni
Facebook'un çatı şirketi Meta, Genel Veri Koruma Yönetmeliği kapsamında veri ihlalleri nedeni ile 17 milyon euro para cezası aldı.Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası’nı yürürlüğe sokuyor
Avrupa Komisyonu; Google, Amazon, Facebook, Apple ve Microsoft’un etkisini ve gücünü dizginlemeye yardımcı olacak yeni kurallar oluşturmak istiyor. Avrupa’nın antitröst başkanı, AB temsilcileri ve ülkeleriyle imzalanacak anlaşmayı hızlıca bitirmeyi hedefliyor.
Dijital Hizmetler Yasası ile çözülmesi gereken sorunlar arasında, verileri ve platformlarına erişimi istediği gibi kontrol eden Amerikan teknoloji şirketleri bulunuyor. Diğer bir konu ise yasa uygulanırken, ulusal düzenleme kurumlarının tüm sorumluluğu üstlenip üstlenmeyeceğiyle ilgili.
AB’nin son tasarısı, ABD merkezli büyük teknoloji firmalarının Avrupa’da daha sıkı denetim altına alınmasına izin verecek. Avrupa Komisyonu Antitröst Başkanı Margrethe Vestager, CNBC’ye verdiği demeçte Dijital Hizmetler Yasası ve yasanın getirecekleriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
Sosyal medya, insanları olumlu bir değişim için bir araya getirebilir ama aynı zamanda manipülasyonu ve nefret söylemini aşırı şekillerde yayabilir. Dijital Hizmetler Yasası ile insan merkezli bir dijitalleşme sağlamak ve nefret söylemi veya diğer yasa dışı içeriklerden arınmış bir tartışmanın önünü açmak istiyoruz.
Ayrıca Margrethe Vestager son Avrupa Parlamentosu oturumunda yaptığı konuşmada, teknoloji şirketleriyle siyasi bir anlaşmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa ülkelerinin yöneticileriyle görüşmeler 24 Mart’ta yeniden başlayacak.
Peki ya siz Avrupa tarafından yürürlüğe konacak Dijital Hizmetler Yasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.