Dijital dönüşümün lokomotifi konumundaki internetin gelişimi ile veri ihlallerinin sayısı arttı. Bu nedenle kullanıcı verileri potansiyel bir tehlike altında. Şirketler, verilerini koruyabilmek için ciddi önlemler alsa da bir şekilde açık vererek siber saldırıya maruz kalabiliyorlar. Son olarak Facebook’un çatı şirketi Meta, bu konuda gerekli önlemleri almaması nedeni ile milyonlarca dolarlık para cezasına çarptırıldı.

Google ve Meta’ya antitröst davası şoku!

Google ve Meta’ya antitröst davası şoku!

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, antitröst yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dünyaca ünlü Google ve Meta şirketlerine dava açtı.

Meta, kullanıcı gizliliği konusunda gerekli önlemleri almıyor mu?

Bünyesinde milyonlarca kullanıcının verisini barındıran teknoloji şirketleri, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kuruluşlar tarafından denetleniyor. Son olarak Veri Koruma Komisyonu (DPC), 2018 yılının Haziran ila Aralık ayları arasında 12 veri ihlali bildirimi nedeni ile Facebook’u inceleme altına almıştı.

meta veri ihlali
Meta veri ihlali cezası

DPC, bir süre önce Meta’ya Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında söz konusu veri ihlalleri nedeni ile 17 milyon euro (18.7 milyon dolar) para cezası verdiğini duyurdu. Kararın gerekçesi ise şirketin AB kullanıcılarını korumak için alması gereken güvenlik önlemlerinden bazılarını uygulamadığı şeklinde açıklandı.

Para cezasının ardından Engadget’e açıklamalarda bulunan bir Meta sözcüsü şu ifadeleri kullandı;

Bu para cezası, 2018’den beri güncellediğimiz kayıt tutma uygulamalarıyla ilgili, insanların bilgilerini korumamızla ilgili bir başarısızlık değil. GDPR kapsamındaki yükümlülüklerimizi ciddiye alıyoruz. Bu kararı olarak dikkate alarak gelişmeye devam edeceğiz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Meta, veri ihlalleri için alması gereken önlemlerden bazılarını uygulamadı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.