2024 yılının Temmuz ayında, Avrupa Birliği’nde satılan tamamen elektrikli araçların (BEV) satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %10.8 oranında düştü. Elektrikli araçlar, Avrupa pazarında daha önce elde ettiği yükseliş trendinin ardından yavaşlama dönemine girdi. Hibrit araçlarda ise büyük bir yükseliş başladı. Peki, Avrupa’da elektrikli araç satışları düşerken hibrit satışları neden yükseldi? Detaylar haberimizde…
Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü, Hibrit araçlara yüksek talep var
Avrupa’da Temmuz ayında toplam 102 bin 705 elektrikli araç satıldı. Bu rakam, yeni araç satışlarının %12.1’ini oluşturuyor. Özellikle Almanya gibi büyük pazarlarda elektrikli araç satışları önemli ölçüde azaldı. Almanya’da satışlar %36.8 oranında düşüşle, geçen yılın Temmuz ayında satılan 48 bin 682 adetten bu yıl 30 bin 762 adede geriledi.
Finlandiya, İrlanda, İsveç ve Avusturya gibi ülkelerde de benzer şekilde elektrikli araç satışlarında azalma görüldü. Belçika, Danimarka ve Lüksemburg gibi bazı ülkelerde ise elektrikli araç satışlarında artış kaydedildi.
Yeni araştırma yapıldı: Elektrikli aracı tam şarj etmeyin!
Elektrikli araç şarj kullanımıyla ilgili araştırma yapıldı. Lityum Demir Fosfat (LFP) bataryaları tam şarj etmenin dezavantajları açıklandı.Avrupa’da elektrikli araç satışlarının düşmesine karşın, hibrit araçlar aynı dönemde %25.7 oranında artış gösterdi. Avrupa’nın dört büyük pazarı olan Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya’da hibrit araç satışları önemli ölçüde yükseldi. Bu artış, hibrit araçların Avrupa pazarındaki payını %32’ye çıkardı.
Buna karşılık, plug-in hibrit araçlar (PHEV) %14.1 oranında düşüşle 57.679 adet satış gerçekleştirdi. Ayrıca, benzinli ve dizel araçların satışları da azalmaya devam etti; benzinli araçların satışları %7, dizel araçların satışları ise %10.1 oranında geriledi.
Ortaya çıkan rakamlar, Avrupa’daki otomotiv pazarında hibrit araçların popülaritesinin arttığını, saf elektrikli araçların satışlarında ise beklenmedik bir duraklama yaşandığını ortaya koydu. Sizce bu durum, elektrikli araçların geleceği için ne anlama geliyor? Hibrit araçların popülaritesinin artması, çevre dostu teknolojilere geçişi nasıl etkiler? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Maksat Çin’in gücünü kırmak da olabilir. Bence hibrit araç bakım, ağırlık vb nedenlerle daha masraflı, elektrikli araba daha mantıklı. VW Almanya’da fabrika kapatacağını bugün açıklaması da bunu destekleyen bir durum,
Şarj süresi önemli bir etken. Yanıyor haberleri haricinde, bataryalar yetersiz, yeterli olan ise pahalı. Ne kadar çok istasyon olursa olsun, insanlar sürekli durup şarj olmasını beklemek istemiyor. Konfor, emisyonun önüne geçiyor. Carpe diem, bir daha mı geleceğiz dünyaya felsefesi.