Avrupa Uzay Ajansı astronotu Thomas Pesquet, Avrupa üzerinde ortaya çıkan mavi bir parıltıyı fotoğrafladı. Kıtanın üzerinde kobalt bombası gibi görünen olay hakkında astronot, sosyal medya hesaplarında bir açıklama yaptı. Pesquet, söz konusu parıltının “atmosferik yıldırım” olarak adlandırıldığını belirtti. Peki, nedir bu atmosferik yıldırım?
Avrupa Uzay Ajansı astronotu anlattı
Astronot Thomas Pesquet, farklı aralıklarla çekilen tek bir fotoğraf karesini Twitter’da paylaştı. Eylül ayında çekilen fotoğrafta, Avrupa üzerinde ortaya çıkan mavi parıltı dikkat çekti. Pek çok kişi farklı iddiaları ileri sürdü. Ancak Pesquet konuyu açıkladı.
Söz konusu ışık olayı, zaman zaman Uluslararası Uzay İstasyonundan görülüyor. Bu, üst atmosferde yukarıya doğru çarpan yıldırım benzeri bir fenomen. Böylece geçici bir ışık olayı meydana geliyor.
Avrupa Uzay Ajansı astronotu Pesquet, Twitter paylaşımında ışık patlamasını “Çok nadir görülen bir olay” olarak tanımladı. Ayrıca Pesquet, Flickr‘da ise, “Bu yıldırım hakkında büyüleyici olan şey, sadece birkaç on yıl önce pilotlar tarafından anekdot olarak gözlemlenmiş olmaları. Ancak bilim insanlarının gerçekten var olduklarına ikna olmamalarıdır.” dedi.
Bu arada, uzay üssü bu tür olayları incelemek için mükemmel bir konumda. Zira Dünya’da yapamayacağımız atmosferik olayları uzay istasyonunda inceleme imkanı oluyor. Bu fotoğrafla Avrupa Uzay Ajansı astronotu, Dünya’nın eğikliğini ve şehirlerin parıldayan ışıklarını yakalamakla kalmadı. Aynı zamanda bu nadir atmosferik olayı da görüntüledi.