Avrupa Uzay Ajansı, sıcak gezegen araştırmaları için yeni bir adım attı. ARIEL ismi verilen yeni görevle birlikte sıcak ve ılık gezegenler üzerinde araştırma yapılacak. Araştırma, bu gezegenlerin kimyasal bileşimi üzerine yoğunlaşacak. Görev kapsamında 1.000 dış gezegenin inceleneceği belirtiliyor.
Görevin tam ismi Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey (Atmosferik Uzaktan Algılama Kızılötesi Dış Gezegen Büyük Araştırması) olarak belirlendi. Bu görev kapsamında gezegenlerin araştırmasını sağlayacak olan teleskop, yörüngeye fırlatılacak.
Avrupa Uzay Ajansı, sıcak gezegen izinde
Uzay araştırmalarını NASA olduğu gibi ESA da devam ettiriyor. Şimdi de ajans sıcak ve ılık gezegenlere odaklanmaya başladı. Gezegenlerin kimyasal bileşimini ve termal yapılarını incelenmesiyle gezegenlerin nasıl oluştuğu öğrenebilecek. Bununla birlikte gezegenlerin atmosferleri de inceleme altına alınacak.
Avrupa Uzay Ajansı sıcak gezegen araştırması için yörüngeye teleskop fırlatacak. ESA’da araştırmacı olarak görev alan Göran Pilbratt konu hakkında yaptığı açıklamada, dış gezegenlerin karakteristik özelliklerinin çıkarılması amaçlandığını belirtti. ARIEL olarak isimlendirilen görevi için 2018 yılından beri çalışma yapıldığı aktarıldı.
Çalışmaların belli bir bölümü tamamlandığında uzay aracının inşa edilmesine başlanacak. İşlemlerin tamamlanmasının ardından 2029 yılında Fransız Guyanası’ndan teleskobun fırlatılması hedefleniyor. İşlemde 6 roket kullanılacak.
ARIEL projesi araştırmacılarından Theresa Lueftinger, uzak gezegenlerin araştırılmasıyla kendi bölgemizin anlaşılmasının da mümkün olacağını belirtti. Çalışma özellikle kimyasal ortam ve bileşime odaklanmış durumda.
Bununla birlikte 2026’da fırlatılması planlanan PLATO’nun, ARIEL ile çalışacağı diğer bilgiler arasında.