Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu (Roskosmos) tarafından ortak olarak yürütülen ExoMars projesi büyük bir yara aldı.

İki aşamalı bir planla Mars’a robot göndermeyi planlayan projenin ilk ayağı olarak 14 Mart’ta Dünya’dan fırlatılan Schiaparelli robotu Mars’a ulaştı ve 19 Ekim’de de yüzeye iniş yaptı. Ancak Schiaparelli’den artık haber alınamıyor.

Aslında, Mars’a iniş deneyi yapmak için özel olarak geliştirilen ve indiği noktada hareketsiz olarak görev yapacak olan Schiaparelli sayesinde ESA çok daha pahalı ve kritik bir donanıma sahip olan asıl robotu göndermeden önce gerekli verileri elde etmiş olacaktı.

Ancak ESA dün sinyal göndermesi gereken Schiaparelli’den artık haber alamıyor. Bu da iniş denemesi sırasında robotun hasar almış olabileceği anlamına geliyor.

6 dakika boyunca terör

Robotun, “6 dakikalık terör” olarak adlandırılan, son hızla atmosfere girip yüzeye düşme sürecinden sağ çıkmamış olabileceği düşünülüyor.

ESA bu 6 dakikalık kabusu atlatabilmesi için Schiaparelli’ye güçlü bir ısı kalkanı, süpersonik bir paraşüt ve yere yaklaştığında ateşleyeceği özel hız kesme roketleri eklemişti.

Tüm bu önlemlere rağmen robotun hasar almış olması uzay ajansının tüm Mars planlarını yeni baştan ele alması anlamına gelecek.

Elon Musk açıkladı: Mars’a gidiyoruz!

ESA yine de bu görevi bir başarı olarak yorumluyor. Ajans, Roscosmos ile birlikte uzay aracını 6 ay süren yolculukla başarı şekilde Mars’a ulaştırdığı ve Mars yörüngesine oturttuğu Trace Gas Orbiter (TGO) isimli uzay gemisi/uyduyu önemli bir kazanım olarak görüyor.

ESA ve Roscosmos’un şimdiki planı ise, Mars yüzeyinden örnekler toplayarak gezegende hayat belirtileri arayacak olan robotunu Mars’a gönderip yüzeye indirmek. Bu başarılırsa, Mars’ta görev yapabilen tek uzay ajansı olan NASA bu özelliğini kaybetmiş olacak.

 ::Sizce Avrupalılar Mars’a gitmeyi başarabilecek mi?