Hatırlayacağınız üzere Çin, geçtiğimiz ay Changbe-4 isimli uzay aracını Ay’ın karanlık yüzünü araştırması için uzaya göndermişti. Şimdi ise söz konusu bu uzay aracı ayın karanlık yüzüne iniş yapmaya hazırlanıyor. Peki ayın karanlık yüzü neler saklıyor? İşte tüm detaylar!
Çin, sonunda Ay’ın karanlık yüzüne iniyor!
Geçtiğimiz Aralık ayında Çin’in güneyindeki Xichang Satellite Launch Center’dan fırlatılan Changbe-4 isimli uzay aracı, sonunda Ay’a iniş yapmaya hazırlanıyor
Xinhua Haber Ajansı tarafınca aktarılan bilgiler ışığında, Changbe-4 uzay aracının ayın karanlık yüzüne doğru inişe geçtiği müjdelendi. Hatırlayacağınız üzere daha önceden de Çin, karanlık yüzeyi görüntülemek ve incelemek amacıyla birçok kez uzaya araç göndermişti. Bir türlü amacına ulaşamayan Çin, sonunda uzunca süren çalışmalarının meyvesini toplamaya hazırlanıyor.
Uzunca süren bu çalışmaların ardından sonunda müjdeli haber yetkililer tarafınca verildi. Yapılan açıklama ile birlikte, Changbe-4‘ün ayın karanlık yüzeyine rotasını belirlediği ve söz konusu bu bölgeye çok kısa bir süre içerisinde güvenli bir şekilde iniş gerçekleştireceği de belirtildi.
Ayın karanlık yüzü neleri gizliyor?
Bilim kurgu filmlerinde ve romanlarında ayın karanlık yüzü ile ilgili birçok fantastik hikaye anlatılıyor. Bazıları bu keşfedilmeyen yüzde uzaylıların üstler kurmuş olduğunu ve bizi oradan gözlediklerini iddia ediyor.
Mesela Arthur C. Clarke tarafından yazılan ve Stanley Kubrick tarafından filmleştirilen 2001: Uzay Macerası‘nda da ayın karanlık yüzünde insanlık tarafından sırrı çözülemeyen bir monolit bulunuyor.
Kısacası,insanlık göremediği ve bilgi alamadığı bu karanlık yüz hakkında çoktan efsaneler uydurmuş durumda. Çin‘in bu keşfi Mars keşif çalışmaları yanında sönük kalıyor gibi görünebilir. Ancak Çin herkesin merak ettiği topraklara bir keşif aracıyla ayak basarak önemli bir eksiği tamamlamış olacak.
Bilim insanları genel olarak karanlık yüzde pek de farklı bir şey bulunacağını düşünmüyorlar. Yani kurgusal dünyamızı renklendiren bir öğe daha Çin‘in keşifleri sonrası tarihin tozlu sayfalarına gömülebilir.
Karanlık tarafta güneş paneli nasıl kullanılacak gücünü nereden alacak
güzel bi soru kendi dahili bataryalarından
dünyadan gözükmeyen tarafı demek ayın karanlık yüzü diğer tarafı gibi güneş alıyor ayda bir gün 28 dünya günü sürüyor. Dünya etrafındaki turu boyunca kendi çevresinde de bir tam tur yapıyor. Bu sebeple hep aynı yüzünü görüyoruz (Kütle çekim kilidi)
Karanlık yüz derken güneş görmüyor anlamında degil sadece biz ayın aynı tarafını gördugümüz icin öyle diyoruz yoksa karanlık kısmisa pek ala güneş görmekte
Dostum ayın karalık yüzü denmesinin sebebi dünyadan görülememesi. Yani gerçekten karanlık değil ay dünya etrafında döndükçe belirli zamanlarda her yüzü aydınlanıyor.
Teknoloji Dostu hiçbir şey bilmiyor galiba. Ayın karanlık yüzü dediğimiz taraf da güneş alıyor. Kafaya bak ya, nasıl güneş paneli kurulacakmış. Ay dünya ve güneş arasına girince arka tarafı güneş alıyor mesela. İlla birinin bunu demesi mi gerek. Düşünce eksikliği olduğunu biliyordum da bu kadar olduğunu bilmiyordum.
Ayın karanlık yüzü aslında karanlık değil.
Sen rahat ol kardeş aracı gönderen adamlar 😁
Karanlık tarafı gerçekten karanlık değil, bizim göremediğimiz tarafı için karanlık yüzü diyoruz, yoksa oraya da güneş vuruyor, yani güneş paneli kullanılabilir
oraya gitmişken şu ABD ,nin bayrağı oradamı diye bir baksınlar doğru mu yalan mı anlarız o zaman
uzaylılar üstler kurmuş da altlar kurmamış mı?
yoksa üs mü demek lazım?
bir elinde whatsapp diğerinde instagram olan ve başka birşey bilmeyen gençlikten yazar olursa bu kadar oluyor demek ki…
Adamlar niye gördüklerini söylesinler ki, o kadar masraf yapsın aya gitsin, sonra gördüklerini size söylesin, oldu canım.
Uzayın sakladığı bi tür gercekler var