Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından gönderilen Hope yani umut sondası, 9 Şubat tarihinde Mars yörüngesine başarılı bir şekilde yerleşti. Birleşik Arap Emirlikleri’nin kendi imkanları ve kendi bilim insanlarıyla başardığı bu uzay hamlesi sonrası, Hope’tan ilk Mars fotoğrafı dünyaya ulaştı.
BAE’ye ait Umut sondası, çektiği ilk Mars fotoğrafını Dünya’ya yolladı. Bundan yaklaşık 7 ay önce uzaya gönderilen uzay sondası, 9 Şubat tarihinde Mars yörüngesine yerleşmeyi başardı.
asasas
BAE’nin Hope uzay sondası ilk Mars fotoğrafı ile gündemde
Göreve başladıktan sonra ilk Mars fotoğrafını çeken Hope sondasının Mars fotoğrafı, Mohammed bin Rashid Uzay Merkezi (MBR) Twitter hesabı üzerinden paylaşıldı.
Fotoğrafla birlikte kuruluş: “Bu görevin Mars hakkında insanlığa fayda sağlayacak yeni keşiflere yol açacağını umuyoruz” şeklinde bir açıklama da yaptı.
MBR, Mars fotoğrafının, sondanın kızıl gezegene yani Mars’a ulaşmasından 1 gün sonra Hope EXI cihazı tarafından Mars yüzeyinden 24 bin 700 kilometre (15 bin 350 mil) yükseklikten çekildiğini açıkladı.
MBR, Twitter üzerinde yaptığı açıklamanın devamında: “Umut sondasının ilk Mars fotoğrafının aktarımı, tarihimizde belirleyici bir andır ve BAE’nin uzay araştırmalarında yer alan gelişmiş ülkeler arasında katıldığını göstermektedir” dedi.
BAE Hope sondası dışında, Çin Tianwen-1 uydusu da kısa bir süre önce Mars yörüngesine yerleşmeyi başardı. Yine bu ay sonunda da NASA tarafından gönderilen Perseverance uzay aracı Mars’a ulaşacak.
Türkiye’de BAE’nin uzay programında yaşanan bu ilerleme sonrası, çok kısa bir süre önce Milli Uzay Programı‘nı duyurmuştu. Siz ne düşünüyorsunuz, BAE‘nin bu uzay atağı sonrası Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde uzay yarışında önemli bir yer alabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.