Sosyal medya üzerinden dolandırıcılık olaylarının artması Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, sosyal medyadaki dolandırıcılık türleri hakkında tüketicileri bilgilendiren bir açıklama yaptı.
Togg’a uluslararası arenada ödül!
Türkiye'nin otomobili Togg, uluslararası arenada boy gösterdi. Şirket "CES 2022'nin En İyi 20 Markası" arasına girmeyi başardı.Sosyal medya dolandırıcılarının kullandığı 7 yöntem
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü internet sitesinde paylaşılan habere göre, tüketicilerin sosyal medya platformlarında dolandırıcıların sahte profillerle gerçek hesaplarının çalınması konusunda dikkatli olmasını tavsiye etti.
Müdürlük buna ek olarak, platformlarda en sık kullanılan 7 dolandırıcılık yöntemini de sıraladı:
1- İş ve Yatırım Dolandırıcılğı
Size bir iş veya çok para kazanmanız için yatırım fırsatları vaat eder. Gerçek şu ki, bu teklifler yalnızca paranızı, kişisel bilgilerinizi veya banka hesap bilgilerinizi almak için yapılan bir hiledir.
2- Sahte Ödül, Çekiliş ve Piyango Dolandırıcılığı
Size bir ödül kazandığınızı söyler, ancak ödülü almak için sizden bir ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerini vermenizi ister.
3- Romantik Dolandırıcılıklar
Çevrimiçi bir ilişki içerir, ancak güveninizi kazandıktan sonra sizden genellikle para veya kişisel bilgi göndermenizi ister.
4- Abonelik Tuzakları
Sizi ücretsiz bir deneme teklifine veya bilginiz olmadan ücretli bir aboneliğe kaydolmaya ikna eder.
5- Sahte ‘Influencer’ Sponsorlukları
Sponsorluk fırsatları sunan gerçek markalar gibi görünür, ancak takipçileri artan etkileyicileri/sosyal medya kullanıcılarını banka bilgilerini paylaşmaları için kandırır.
6- Piyasa Fiyatının Çok Altında Fiyatlı Cep Telefonları ve Diğer Elektronik Cihazlar için Reklamlar
Bu ürünler asla teslim edilmez.
7- Kimlik Avı Dolandırıcılıkları:
Parolanızı veya hesap bilgilerinizi çalmak üzere sahte bir giriş bağlantısını tıklamanız amacıyla sizi kandırmak için e-posta veya metin mesajları kullanırlar.
Bakanlık bu yöntemlere karşı ise şu önerileri yaptı:
- Şüpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davranın: Dolandırıcılık, dostça bir istekle başlayabilir.
- Tanıdığınız birinden garip bir mesaj alırsanız, bu kişiyle doğrudan iletişime geçin: Kişiyi arayın veya yüz yüze konuşun.
- Sosyal medyada sizi takip eden yabancılara ve sizden bir şeyler vermenizi veya paylaşmanızı isteyen mesajlara karşı tetikte olun: Dolandırıcılar paranızın ve kişisel bilgilerinizin peşindedir. Cevap vermeyin.
- Yanıt vermeden önce her zaman iletişimde olduğunuz kişi veya şirketin hesabını ve kimliğini doğrulayın: Gönderenin e-posta adresine veya URL’sine yakından bakın. Söyledikleri kişi olduklarından emin olmak için kişi veya şirketle doğrudan iletişime geçin veya web sitelerine bakın.
- Bilgisayarınızı ve cihazlarınızı koruyun: Güvenlik yazılımı kullanın ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanarak hesaplarınızı koruyun.
Dun banada mesaj geldin instagramdan yok neymis beni sikayet etmisler hesabim 48 saat icinde kapanacakmis itiraz icin baglanti vermisler yermi anadolu cocugu tabiki tiklamadim hemen sikayet engel