En basit yaşam formlarından biri olarak kabul edilen bakteriler, bilim adamları tarafından çok farklı amaçlar için kullanılabiliyor.

Cambridge Üniversitesi’nin öğrenciler için hazırladığı BlueSci adlı dergide yer alan bir makalede, Hong Kong Üniversitesi’ndeki araştırmacıların Escherichia Coli adlı bakterinin DNA’larında veri depolandığı belirtildi. (DNA’dan Yonga Üretildi)

E.Coli bakterilerinden oluşan bir koloniye 90 GB’lık veri depolandığını açıklayan araştırmacılar bu verilerin gerektiğinde şifrelenebileceğini belirtiyorlar.

Bakteriler ile küçük bir alanda büyük miktar veri depolanabiliyor

1 Gram Bakteriye 5 GB Veri

10 milyon adet bakterinin ağırlığı yaklaşık 1 gram ediyor. Bilim adamları bu miktarın içine 5 GB veri depolanabileceğini belirtiyor. Böylece çok küçük alanda çok fazla veri depolanabilmesi mümkün gözüküyor. Ayrıca, farklı bakteri tiplerinin dayanıklıklığı artırılarak verilerin çok uzun süre korunması sağlanabileceği iddia ediliyor.

Ancak bu yöntemin önünde henüz çok büyük engeller bulunuyor. Bilim adamları, DNA üzerine kaydedilen verileri okuyabilmenin çok zor ve pahalı bir işlemle mümkün olduğunu söylüyor.

Öte yandan, bakteri DNA’larının değişikliğe uğraması ve depolanan verilerin bozulması ihtimali de var. Bu yüzden yapılan denemeler DNA’larıyla oynanmış bakteriler üzerinde yapılmış.

:: Sizce bu yöntem ileride yaygın olarak kullanılabilir mi?