Tamircilere götürdüğümüz her umutsuz elektronik eşya için aldığınız cevap, hemen hemen aynıdır; “Bunun beyni bozulmuş”.  Beyin denilen, içerisine binlerce transistör yerleştirilmiş kapalı kutucuklar, bugün hayatımıza yön veriyor. Bu kutucuklara yön veren de Intel ve AMD olduğuna göre, bu iki firmanın tesislerinden çıkacak ürünlerin esiri olduk diyebiliriz. İşlemci devi Intel’in son araştırmaları, gerçekten yakın gelecekte işlemcilerin adeta uçacağını işaret ediyor.


İşlemciler içlerinde milyonlarca transistörü ve yarı iletkeni barındırırlar.

Transistörlerdeki telefon hatları!
İşlemcilerdeki
transistörler, birbirleriyle sürekli iletişim halindeler. Mevcut işlemcilerde bu iletişimi mikroskobik bakır kablolar gerçekleştiriyor. Ancak Intel‘in başka bir fikri var. Firma, bu iletişimi karbon nanotüplerle gerçekleştirmeye kararlı gibi görünüyor.

Bakırdan karbona
Önceleri alüminyum olan bu iletim hatları, yarattıkları elektriksel negatif etkilerle performansı düşürdüğü için 90‘lı yılların sonunda yerlerini bakır hatlara bıraktı. Ancak işlemcilerdeki transistör sayılarının hızla artması bakır hatları da birbirine iyice yaklaştırmaya başladı.

Bu da belli bir yerden sonra elektriksel direnci arttırarak negatif etki yaratacağı için önümüzdeki yıllarda işlemcilerin içindeki transistör sayılarını, dolayısıyla işlemcilerin performanslarını arttırmak pek mümkün olmayacak.

Teknolojinin göz bebeği
Karbon nanotüpler
ise adeta nano teknoloji dünyasının göz bebeği konumundalar. Bu madde, metallerden daha da ince. Dolayısıyla mevcut iletim hatlarından çok daha incesini üretmek mümkün. Ayrıca karbon tüpler, elektriği metallerden çok daha iyi iletiyorlar. Bu iki büyük avantaj, transistörlerin sayısının artması önündeki engelleri kaldırmaya yetiyor.

Tek sorun; karbon nanotüpleri belli bir standartta yığın olarak üretebilmek, gerçekten de zor bir iş.  Üretilen hatların boyutları değiştikçe gösterdikleri tepkilerde değişebiliyor. Dolayısıyla bunları aynı karakterde üretmek biraz zor. Ancak yapılacak araştırmalarla bu sorunlar da çözülecek gibi görünüyor.


AMD ve Intel’in mücadelesi
hızını kesmeden devam ediyor.

2020 de işlemcileri bilgisayara bağlamak gerekecek
Şu anda uzmanlar, yaptıkları çalışmalarla 4-5 yıl içerisinde bu karbon nanotüpleri işlemcilere yerleştirmeye başlayacaklar. Ancak temel yapıların ve materyallerin değişmesi belki de 2020 yılına kadar uzanacak. Fakat tam evrim gerçekleştiğinde şu anki core duo – quadro duo kavramları bize çok komik gelecek.

Kimbilir o zamanki işlemcilerin hızlarını betimlemek için ne gibi hyper üstü terimler kullanacağız. Başlıkta da dediğimiz gibi; karbon nanotüpler işlemcilere yerleştiğinde işlemcilerimizi zaptedebilmek için bilgisayarımıza sıkıca bağlamak gerekecek.

Bilgi için: Intel
Yazar:
Hakan Aydemir
SDN http://shiftdelete.net