Eğer bir mobil uygulama hazırlamak istiyorsanız, öncelikle işe hangi platform için hazırlayacağınızı ya da hangi sınıfa dahil olacağını düşünmekle başlamanız gerekiyor. Belki siz bu konuyu çoktan hallettiniz ve fikrinizi tasarıma kadar ulaştırdınız ama eğer uygulamanızı satışa sunmaya hazırlanıyorsanız, çok yanılıyorsunuz demektir.
Bu noktada yapılması gerekenler, en az bir ay sürecek bir hazırlık dönemini gerektirecektir. Aşağıdaki adımları uygulayarak bu konuda diğerlerinden birkaç adım öne geçmeniz mümkün. Bakalım başarılı bir uygulama için neler gerekiyormuş?
{pagebreak::1}
Bir Ay Öncesi
Öncelikle başarı konusunda hedefinizi belirleyin. Sonuç olarak uygulamanız piyasaya sürüldüğünde başarılı olduğunu kabul etmeniz için ne tür bir kritere ulaşması gerektiğini bilmezseniz, başarılı olduğunuzu nasıl bileceksiniz?
Sizin için önemli olan kullanıcı yorumları mı yoksa reytingler mi? Belki de uygulamanızı kaç kişinin yüklediği daha önemlidir? Siz işe öncelikle bu kriterlerden birini seçip, hedefinizi belirleyerek başlayın.
Hedefinizi belirledikten sonra yapmanız gereken, bir video hazırlamak. Çünkü video ile yapılan reklam, uygulamanızın arayüzünü ve yapabileceklerini gösterebileceğiniz en etkileyici ve efektif yoldur.
{pagebreak::2}
Ayrıca ille de yüksek prodüksyonlara ihtiyacınız yok. İsterseniz akıllı telefonunuzun kamerasıyla bile çekimleri yapabilir, ücretsiz montaj programlarını kullanarak videonuzu montajlayabilirsiniz. Tabii ücretli olanları da kullanabilirsiniz. Tercih sizin.
Son olarak nerede olmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Örneğin Android platformu için bir uygulama hazırladıysanız, gördüğünüz her markette satışa sunmak iyi bir tercih olmayacaktır. Temel kullanıcı kitlenizi belirleyin ve ona göre kendinize bir üs belirleyin.
Bu üssünüzde, bütün potansiyel müşterileri bir araya toplamak en önemli hamlelerinizden biri olacak. Çünkü bu şekilde daha yüksek reytingler alabilecek, daha üst sıralarda isminizi gösterebilecek ve daha “görünür” olacaksınız.
{pagebreak::3}
Bir hafta öncesi
İçeriğinizi hazırlayın. İçerikten kastımız ise basın bülteninizi, blog yazınızı ve hatta Twitter ile Facebook üzerinden paylaşacağınız yazının bir kopyasını hazır tutun. Bu işi kesinlikle son dakikaya bırakmayın.
Eğer son dakikaya bırakacak olursanız, uygulamanın piyasaya çıkışından önce asıl uğraşmanız gereken şeyleri gözden kaçırabilirsiniz.
Basından insanlarla tanışın. Haberciler ve blog yazarları uygulamanızın dünya çapında tanıtımında size en çok yardımcı olabilecek insanların başında geliyorlar. Uygulama incelemesi yapan firmalarla görüşün ve sizin de incelemenizi yapmaları için onlarla konuşun.
{pagebreak::4}
İki ya da üç gün önce
Tanıştığınız gazetecilere ulaşın. Haberciler ve blog yazarları uygulamanız hakkında bilgileri yayabileceklerinden, elinizin altında bulunmasını isteyeceğiniz en önemli kişiler olacak. Onlara uygulamanız hakkında tüm detaylı bilgileri verin ve kendinizi çıkış tarihinden bir gün önce habercilere adamayı ihmal etmeyin.
Gazetecilerin uygulamanızın ne zaman piyasaya sürüleceği ile ilgili bilgi sahibi olmalarını da sağlamanız çok önemli. Ayrıca ekstra bilgilere ihtiyaç duydukları anda size ulaşabilmelerini sağlamanız gerekiyor.
{pagebreak::5}
Kısa bir gösteri yapın. Eğer bir ön inceleme versiyonu hazırlayabiliyorsanız, mutlaka hazırlayın. İnceleme editörlerinin sizin uygulamanız ile çıkış tarihinden önce uğraşması, hakkınızda yazacakları makalelerin daha derin ve bilgili olmasını sağlar.
Görsellerinizi hazır tutun. Sahip olduğunuz tüm görsel öğeler, örneğin sanatsal çalışmalar, logolar, ekran görüntüleri ve videolar, uygulamanızın pazarlama konusunda en büyük yardımcıları olacaktır. Yani ne kadar çok görseliniz olursa, o kadar iyi olacaktır.
İletişim halinde olduğunuz ve uygulamanızdan haberi olan tüm habercilerin elinizdeki görsel öğelerin tamamına sahip olduğundan emin olun.
{pagebreak::6}
Çıkış günü
Basın listenizdeki herkese ulaşın. Umuyorum ki, çıkış gününe kadar uygulamanız hakkında birkaç pozitif yorum almışsınızdır. İnsanların farkındalığını artırmak için, bugüne dek iletişime geçmediğiniz yeni habercilerle ve blog yazarlayırla da iletişime geçmeye başlayın.
Hepsine bütün bilgilerinizi ve görsel öğelerinizi gönderdiğinizden emin olun. Ayrıca en önemli hamle olarak, bildiğiniz tüm büyük inceleme sitelerine uygulamanız hakkında bilgi verin.
Eğer uygulamanızı daha önce piyasaya sürdüyseniz ve yeni bir platforma adım atmaya hazırlanıyorsanız, en iyi reklamınızı diğer platformun kullanıcılarının yapacağını unutmayın. Onlardan alacağınız destek, yeni platformun kullanıcılarının gözünü de sizin uygulamanız üzerine çekecektir.
{pagebreak::7}
Sosyal olun. Twitter’dan ve Facebook’dan uygulamanızın piyasaya sürüldüğünü gün içerisinde birkaç kez duyurun. Twitter üzerinden büyük firmaların hashtag’lerini kullanarak birkaç Retweet atmayı deneyin ve bu sayede daha fazla insana ulaşacağınızı unutmayın.
Son olarak, tüm sosyal medya kanallarını yakından takip etmeyi ve uygulamanız hakkında bilgi veren ya da indirdiğini söyleyen herkese basit bir “teşekkür” etmeyi unutmayın.
{pagebreak::8}
Piyasaya çıkış sonrası
Uygulamanız artık piyasaya sürüldü ve umuyorum ki bir patlama gerçekleştirdi. Şimdi ise daha önemli bir döneme giriş yapmış oldunuz. Satışlarınızın düşmesini engellemek ve kazandığınız momentumu yukarılarda tutmak adına yapmanız gereken birkaç şey daha kaldı.
Paralı reklamlara yönelin. Eğer uygulamanızın satış rakamları iyi gidiyorsa, gelen paranın bir kısmını tanıtıma yatırmanın hiçbir zararı olmayacaktır. Paralı reklamlar uygulamanızın görünür olmasını ve çıkışınızda elde ettiğiniz momentumun yukarı çekilmesini sağlayacaktır.
Basın ile ilişkilerinizi sakın koparmayın. İlk olarak piyasaya çıkışınızın hemen ardından sizinle ilgilenen ve tanıtımınızı yapan tüm haberciler ve blog yazarlarına teşekkür etmeyi unutmayın. İkinci olarak ise, uygulamanızda yaptığınız geliştirmeler ve eklediğiniz yeni özellikler hakkında onları bilgilendirmeye devam edin.
{pagebreak::9}
Diğer uygulama geliştiricileri ile ortaklık yapmaya başlayın. Diğer uygulamalarla entegre bir şekilde çalışıyor olmak, uygulamanızın yetilerini artırmak için en iyi yollardan biri olacaktır. Ayrıca sizi yeni ve ilgili müşterilerin önüne atmış olacağını da göz ardı etmeyin.
Fakat dikkat etmeniz gereken, seçeceğiniz uygulama partnerinizin yalnızca kullanıcı sayısı olmamalı. Düşünmeniz gereken, iki uygulamanın nasıl bir arada çalışacakları olmalı. Eğer iki uygulama da yeteri kadar zeki ve kullanışlıysa, birlikte büyüyeceğinizi unutmayın.
Kullanıcılarınızın ilgisini canlı tutmaya çalışın. Sosyal medyada mutlaka aktif durumda olun. Kullanıcılarınıza uygulamalarınız ile ilgili sorular sorun ve verdikleri yanıtları dikkate alın. Sorularını ve geri dönüşlerini büyük bir sabır ve kibarlıkla yanıtlayın.
Eğer uygulamanız hakkında tavsiyeleri olursa ve siz bunu bir dahaki güncellemenize eklerseniz, yardımcı oldukları ve destekledikleri için onlara teşekkür edin.
:: Uygulama geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
Çok iyiydi, Teşekkürler.
evet seneye düşünüyorum bakalım inş. hakettiğimiz yere geliriz ipuçları için teşekkürler…
Bu tamamen pazarlamaya yönelik bir makale olmuş. Ben daha kullanıcı tarafından bir obzervasyon sonucu içeren bir yazı bekliyordum.
çok güzel bir yazı olmuş. başından sonuna kadar okudum. umarım Türkiye’nin güzel yazılımcı insanlarına ışık tutabilir. biraz pazarlamaya yönelik olmuş diyenlere de söylemek istediğim bir şey var, arkadaşlar başarılı mobil uygulamaların yüzde ellisi fikirden kalan yüzde ellisi de reklam ve pazarlama tekniklerinden geçiyor. bunu unutmayın. size kalkıp uygulama fikirleri üretecek değiller herhalde adamlar. fikri olan kendi uygular zaten.
harika bir yazı, murat abi tebrikler
Yazı güzel hazırlanmış teşekkürler. Android Market’te ücretli uygulama koyulamadığından bir geliştirici olarak kendi ürünlerimi ücretsiz olarak yayınlıyorum. Platformlar arası özellikle Türkiye için farklılıklar mevcut. Özellikle büyük potansiyel olan Android için Google Türkiye ile bu konuda röpartaj yapıp, yayınlarsanız çok sevinirim.