Türk savunma sanayisi, her geçen gün yeni bir başarıya imza atıyor. Bu alanda en çok adını duyduğumuz şirketlerin başında ürettiği İHA, SİHA ve TİHA‘lar ile sadece ülkemizin değil tüm dünyanın gündeminde olan BAYKAR yer alıyor. Son olarak AKINCI TİHA‘nın 1.360 kg faydalı yükle 13 saat 24 dakika uçuş gerçekleştirmesiyle gündeme gelen şirket, bir müjde daha verdi.
Yaklaşık 12 yıldır üzerinde çalışılan Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesinden ilk tasarım görselleri geldi. Hemen ardından bir açıklama yapan Selçuk Bayaktar, insansız savaş uçağının göklerde olacağı tarihi paylaştı.
Muharip İnsansız Uçak için ilk uçuş Cumhuriyetin 100. yılında
Şirketin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Muharip İnsansız Uçak Sistemi (#MİUS) projemizin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez paylaşıyoruz. Milletimize ve tüm İslam alemine sağlıklı ve mutlu bir #KurbanBayramı dileriz” ifadeleri kullanıldı.
Bayram’ın ilk günü yapılan ve Baykar’dan bayram hediyesi olarak vurgulanan bu paylaşım sonrasında açıklamalarda bulunan Selçuk Bayraktar, insansız savaş uçaklarının, SİHA’larda olduğu gibi hava muharebe konseptini değiştireceğini ve gelecekte 5.nesil savaş uçaklarının yerine geçeceğini ön gördüklerini belirtti.
MİUS projesinin de aynen Bayraktar TB3’de olduğu gibi tümüyle öz kaynaklarla yürütüldüğü ve ses hızına yakın bir seyir süratinde görev yapacağını belirten Bayraktar, sonraki prototiplerin ses hızının üstüne çıkacağını yani süpersonik kabiliyette olacağını vurguluyor. 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olması beklenen MİUS, Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek
Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek. Radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da olabilecek.
Selçuk Bayraktar açıklamasına şu şekilde devam etti;
Dünyada bu alanda geliştirilmiş diğer prototiplerden farklı ve büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacak önemli bir yönü ise TCG Anadolu sınıfındaki kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış yapabilecek olması. Katapult yardımı olmadan TCG Anadolu’dan kalkmasını hedefliyoruz. Yakalama kabloları ve kanca yardımı ile gemiye inebilecek.
Hava aracımızın tasarımında dünyadaki diğer insansız savaş uçaklarından ayıran unsur ise dikey kuyrukları ve önde bulunan kanard dediğimiz yatay kontrol yüzeyleri. Bu kontrol yüzeyleri sayesinde agresif manevra kabiliyetine sahip olacak. Böylelikle önleme, kaçınma ve yakın muharebe manevralarını geliştirdiğimiz yapay zeka bilgisayarları sayesinde otonom olarak yapabilecek.
Farklı kabiliyete sahip MİUS’lar yapay zekayla donatılmış akıllı filo otonomisi sayesinde dost savaş uçaklarıyla birlikte görev yapabilecek. Aynı akıllı filo otonomisi kabiliyeti sayesinde MİUS daha yüksek kapasiteye sahip son nesil insanlı savaş uçaklarına karşı muharebe de icra edecek. Hem insansız muharebenin getirdiği tüm üstünlükleri hem de akıllı filo otonomisi ve maliyet etkinliği ile hava muharebelerinde yeni bir çığır açacağını düşünüyorum.
Hedefimiz, 2023’te MİUS prototipimizin ilk uçuşunu gerçekleştirmek…
Ben en önemli özelliği gövde içi füze alabilmesi
maket uçak mı yoksa?….
Kıskananlar çatır çatır çatlasın,devletinin yükselişine kıskanarak bakan enbesillere inat olsun…
Biraz zor