BBC tarafından geliştirilen ve tamamen açık kaynak kod ve özgür yazılım olarak sunulan Dirac, profesyonel anlamda kullanılabilecek kalitede bir video sıkıştırma çözümü sunuyor. İngiliz devlet televizyonu BBC tarafından geliştirildiği düşünülünce aklınıza doğrudan televizyon yayıncılığı gelebilir. Bu kısmı doğru olmakla birlikte iş sadece bu kadarla kalmıyor. Dirac esnek yapısı sayesinde istenildiğinde internette video akışları için de kullanılabilecek nitelikte bir codec.
Nerelerde Göreceğiz?
Açıkçası BBC tarafından geliştirilmesi veya özgür yazılım olarak dağıtılması maalesef bu codec’i anında günlük hayatımıza sokmayacak. Fakat kullanıla kullanıla, örneğin eğer internet ahalisi DivX veya XviD yerine Dirac biçiminin daha iyi olduğuna karar verirse internetten indirilen videolarla birlikte Dirac codec’ini hareket halinde görebileceğiz.
{pagebreak::Biçimler ve Yazılım}
Hangi Biçimlerde Göreceğiz?
Dirac sadece bir video sıkıştırma biçimi; yani kendisine ait bir dosya uzantısı yok. Dolayısıyla farklı “kaplar”da sunulduğunu göreceğiz. Burada bahsettiğimiz şeyi Container Format (barındırma dosya biçimi) olarak anılan ve içinde video ve ses dosyasını barındıran AVI, OGG, MP4 veya MOV gibi uzantılardan ayırt edebileceğiniz dosya yapıları. Birçok farklı “kapta” kullanılabilecek şekilde tasarlanan Dirac için üreticileri tarafından önerilen barındırma dosyası biçimi ise MPEG-2 TS ve OGG. Elbette Dirac ile kodlanmış videolar, sözgelimi, bir MP4 akışının içine de gömülebilecek.
Destekleyen Yazılım Var mı?
Yeni yayınlanmış olan popüler VLC Media Player 0.9.2 en güncel Dirac çözücüsünü içinde barındırıyor. Yazılıma erişmek için buraya tıklayabilirsiniz. Video sıkıştırma yazılımlarında ise Dirac’ı varsayılan sıkıştırıcılar arasında görmemiz vakit alacaktır.
:: Dirac ile denemelere ne zaman başlayacaksınız?
Bilgi için: Dirac
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
nedir sıkıştırma oranları onlarda bi karşılaştırsaydınız ya xvidle falan işe yararmı değilmi öğrenseydik
ee
şimdi ben bu haberin kaynağına yada dirac ile ilgili bir kaynağa ulaşmak için gugılda araştırma mı yapcam.
haberin altına bağlantı, kaynak koymak gibi bir alışkanlığınız yok galiba.
bbc ile direk görüşüp yaptınız haberi galiba.
Editör: İkinci sayfaya baksaydınız gerekli tüm bağlantıları görebilirdiniz.