Apple ile FBI arasındaki San Bernardino Davası başta olmak üzere, son zamanlarda hükümet-teknoloji firmaları arasındaki kullanıcı mahremiyeti büyük tartışmalara neden olmuştu.

Teknoloji firmaları kullanıcı bilgilerinin gizliliğinin, sahip oldukları politikalar gereği şirket bünyesinde saklı kalması gerektiğini savunurken; hükümetler vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını tehdit eden durumlarda bilgilere kendilerinin erişmesi gerektiğini belirtiyordu.

Şimdiki süreçte ise, hükümetin kolluk kuvvetleri ile bir dönemin popüler sohbet uygulaması arasındaki sorun gündeme geliyor.

BlackBerry’nin kullanıcıların gizliliğini gözeterek, güvenli bir sohbet deneyimini gerçekleştirdiği şirket tarafından her fırsatta dile getiriliyordu.

Ama son günlerde Vice News’de yayınlanan bir rapor, 2010 yılındanberiBlackBerry Messenger üzerinden gerçekleşen kullanıcı sohbetlerinin Kanada Polisi tarafından izlendiğini ortaya koydu.

2011 yılında Montreal’deki suç örgütünü kapsayan bir soruşturmada Kanada Polisi’nin BBM aracılığıyla gönderilen 1 milyon mesajı takip ettiği, bir ana şifreleme anahtarı kullanarak, mesajları lehine kullandığı ifade edildi.

16-04/15/blackberry_2204094b.jpg

Sohbetler nasıl takip edildi?

Kanada Polisi’nin ana şifreleme anahtarını kullanarak, nasıl bir şekilde BBM sohbetlerindeki mesajlara ulaştığı merak konusu.

Fakat hukuk dilinde altı doldurulmamış kavram olan “soruşturmanın selameti” açısından, soruşturmanın savcısı ve ilgili kuruluşlar herhangi bir açıklama yapmayacaklarını belirttiler.

16-04/15/blackberry_reuters_social-624x351.jpg

İlgili rapora göre, Kanadalı Polisi’nin 2010 yılında bu yana pek çok BBM sohbetini takip ettiği belirtiliyor.

Hükümetler ile teknoloji şirketleri arasında yaşanan kullanıcı gizliliği tartışmaları nasıl sonuçlanır bilinmez; ama nihayetinde zarar görecek kişilerin kim olacağını gayet iyi biliyoruz.

:: Hükümetler ile teknoloji şirketleri arasında yaşanan kullanıcı bilgileri gizliliği tartışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?