Bu epey ilginç bir durum. Televizyon ya da bilgisayar başında çokça zaman harcayan çocuklar, okul hayatlarında birçok sorunla karşı karşıya geliyor. Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre, her 5 çocuktan biri bilgisayarda oyun oynayarak teselli buluyor (Geleceğin Yöneticileri Mesleklerini Seçiyor!).
Bu, özellikle aile hayatlarında sorunlar yaşayan ve okulda istediği performansı veremeyen çocuklar için geçerli. Onların elinden uzaktan kumanda ve fare eksik olmuyor. Hatta bazıları buna ek olarak teselliyi yemek yerken arıyor.
Günümüzün çocukları, kendi yaş sınıfına hitap eden çocuk programlarını sevmiyor. Herhangi bir sorun olduğunda da bilgisayarlardan teselli buluyorlar.
Almanya’da yapılan bu araştırmada, 9 ile 14 yaş aralığında olan tam 10.000 çocukla konuşuldu. Bu çocuklara ilk olarak hayatlarından ve ülkelerinden memnun olup olmadıkları soruldu. Birçoğu buna olumlu yönde cevap verdi. Çocukların verdikleri cevaplarda günlük hayatlarında, medyadan çok etkilendikleri gözlemlendi.
Çocuklar medya kullanımını olmazsa olmaz olarak görüyor. Hatta sanal dünyanın da bir parçaları olduğunu düşünüyor. Bu yüzden olsa gerek, her üç çocuktan birinin odasında ya bir televizyon ya da bir bilgisayar yer alıyor (Microsoft’tan Çocuklara Müjde).
{pagebreak::Çocuk Programları Sıkıcı}
Çocuk Programları Sıkıcı
Araştırmaya katılan çocukların %5 ile %9’u, bilgisayarı veya televizyona istedikleri zaman erişemiyor. Bilgisayar ya da televizyona sahip olma oranı yaş ile doğru orantılı olarak artıyor.
Yedinci sınıf ve sonrasında olan çocukların %44’ü bir televizyona, %45’i de bir bilgisayara sahip. Bilgisayara sahip olan çocukların %31’inde kendilerine ait bir internet erişimi bile var. Fakat bilgisayar kullananların sadece %16’sı bilgisayardan bir şeyler öğrenebileceğini düşünüyor.
Televizyonda da durum pek farklı değil. Kendi yaş sınıfı için geliştirilen televizyon programlarını seyreden çocukların %32’si bu programları sıkıcı ve ilgisiz buluyor. Çocukların televizyonlarda seyrettiği içerikler aileleri rahatsız etmiyor. Çocukların %60’ı televizyonda neler seyrettiğini aileleriyle paylaşmıyor. Buna karşın ailelerin dörtte üçü zamanının bir bölümünü ailece televizyonun karşısında geçiriyor (Ebeveynler İnternetten Endişeli).
Ankete katılan çocukların %10’u ailenin tek çocuğu. Bu çocukların %20’sinin ebeveynleri ayrı yaşıyor. Bu da ister istemez çocukların durumunu etkiliyor.
Bu verilere ilk baktığımızda birçok kişi için normal gelebilir. Bazı kişiler burada bir tehlike görmeyebilir. Fakat yapılan araştırmada özellikle bilgisayar ve televizyonda bir hayli fazla zaman geçiren çocukların okullarda da başarılı olmaması düşündürücü.
Ankete katılan çocukların %20’si okullarında problemler yaşıyor. Bu problemler yaş ilerledikçe artıyor. Hatta çocukların %14’ü bu durum ile başa çıkamıyor.
Çocukların genel durumu sorulduğunda, genelde idare eder veya iyi cevapları alındı. Ankete katılanların %7’si bu cevaba kötü yanıtını verdi. Tek bir ebeveyn ile büyütülen, işsizlik sorunu yaşayan ailelerin çocukları daha olumsuz oldukları gözlemlendi. Burada da yaş ilerledikçe olumsuzlukların arttığı da görüldü (Oyunlar Artık Çocuklar İçin Değil).
{pagebreak::Bilgisayar Başında Oturma Şişmanlatmıyor}
Bilgisayar Başında Oturma Şişmanlatmıyor
İsveçli araştırmacılar bilgisayar başında epey fazla oturan çocukların benzer çocuklarla kıyasla daha şişman olmadıklarını tespit etti. Öğrencilerle yapılan araştırmada televizyon başında oturan çocukların yağ depolaması için daha büyük bir risk taşıyorlar.
Bu bir hayli ilginç bir durum. Çünkü her iki durumda, çocuklar az hareket etmelerine rağmen, televizyon izlemenin daha zararlı olabileceği kanısına varıldı (İnternet Bağımlılığına Dikkat!).
Televizyon seyreden çocuklar, bilgisayar başında oturan çocuklarla kıyasla daha şişmanlar.
Oyun ve sohbet gibi interaktif eylemlerin, pasif TV seyretmeden daha sağlıklı olduğu ortaya çıktı. Yapılan tahminlere göre klavye kullanmak veya fare ile işlemleri çalıştırmak beyin fonksiyonlarını tembelleştirmediğini, bu yüzden de vücudun yağ depolamadığı düşünülüyor (Facebook Çocukları Koruyacak). Diğer bir gözlem ise oyun oynayan çocukların çok daha az cips ve şekerleme tükettikleri yönünde…
:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın