Toyota, Nissan ve Tesla son dönemde sürücüsüz otomobillerin iyice yaklaştığını söylüyor. Ancak geleceğin otomotiv teknolojisinin sunacağı tek şey bu olmayabilir.
Çin’de Nankai Üniversitesi’nde geliştirilen bir prototip araba, sadece şoförün beyin sinyalleri ile kontrol ediliyor. Reuter raporuna göre bu teknolojinin arkasında çalışan ekip, arabanın durma, ileri gitme, geri gitme, kilitleme, kilit açma ve daha fazlası gibi işlemlerini beyin sinyalleri ile yapma üzerinde çalışıyor.
Beyin ile kontrol edilebilen araba
Projenin araştırmacılarından biri olan Zhang Zhao, sistemin elektroensefalografi kullanarak çalıştığını açıkladı. Elektroensefalografi, beyin sinir hücreleri tarafından üretilen tüm elektriksel faaliyetlerin beyin sinyalleri halinde yazdırılmasına verilen isim. Böylece sürücünün beyin aktivitesi, sensörler tarafından fark ediliyor ve bilgisayara gönderiliyor. Burada çözülen ve analiz edilen sinyaller, arabanın anlayabileceği komutlara çevriliyor.
Kullanıcı arabalarında yenilik çok fazla aranan bir özellik. Google’ın yıllardır kendi sürücüsüz arabasını test etmesiyle birlikte, 2020 yılının akıllı otomobillere geçiş yılı olacağına inanılıyor. Beyin sinyalleriyle araba kullanma ise henüz erken ve hala geliştirilmekte olan bir teknoloji. Ayrıca bu projenin asıl gelişme amacı fiziksel olarak engelli insanlara yardım etmek. Ayrıca ekibin bu arabayı henüz üretime geçirmek gibi bir planları yok.
:: Beyin sinyalleri ile araba kullanma hakkında ne düşünüyorsunuz?
İyide zevki zaten direksiyon çevirmekte vites attırmakta ne anladım bu işten
engelli insanlar için mükemmel bir proje umarım başarılı olur ve arabalara entegre olur.
vites keyfini tek üstüne oturanlar çıkarıyor sanırım.
bu en çok engelliler için iyi olur ama normalde gereksiz….
beyin felç olur belli bir zaman sonra :DD