Evleri, odaları hatta arabanızın içini, kısacası kullanılan her şeyi ne kadar temizlerseniz temizleyin, toplayın; orası pislenmeye ve dağılmaya mecburdur.
Bilgisayarlarımız da gerçek hayatımız gibi kullandıkça gereksiz depolanan bilgiler, silinmeyi bekleyen kullanılmayan belgeler ve pek çok programla belli bir süreden sonra dolmaya başlıyor. Bu rehberimizde bilgisayarlarımıza bahar temizliği yapıp, verilerimizi yedekleyeceğiz.
Hafızayı iyi kullanın!
Artık bilgisayarlarımız çok güçlendi ve kullanılan disklerin de boyutu epey arttı.Bilgisayarlara ne kadar program kurarsanız kurun, hızı pek etkilenmiyor. Ama verimli ve aradığınızı kolay bulabildiğiniz bir bilgisayara kim hayır der ki? Bu yüzden bilgisayarı düzenli kullanmanız şart.
İşletim sistemiyle, yedek dosyaları ayırın!
Herkesin bilgisayarının içerisinde müzik, film, fotoğraflar, program – oyun kurulum dosyaları gibi yedeklenen belgeler bulunuyor. Bu tip belgeleri sistemin kurulu olduğu diskle aynı yerde saklamanızı önermiyoruz. Sürücünüzü ikiye bölüp, bir tanesine işletim sistemi ve yazılımları; bir diğerine de yedekleyeceğiniz bilgileri konumlandırabilirsiniz.
Eğer bir gün işletim sisteminiz açılmayacak hale gelirse, yedeklediğiniz dosyaları bulmanız daha kolay olacaktır.
Disk temizleyiciyi sık sık çalıştırın
Windows tabanlı bilgisayarlar, gönderilen hata mesajlarını, internet sitelerindeki çerezleri, yapılan güncelleştirmelerden sonra kullanılmayan eski belgeleri hep bilgisayarda tutuyorlar. Bunlar uzun süreli kullanımlarda ciddi alanlar kaplamaya başlamakta. Sistemin kurulu olduğu diske sağ tıklayarak, özelliklere gelip oradan da diski temizleme butonuna tıkladığınızda, silmeniz gereken dosyaları göreceksiniz.
Yedek alırken bol bol klasörleme yapın!
Yedeklerinizi belli bir düzen içerisinde alırsanız, onlara ihtiyacınız olduğu zaman tekrar bulmanız çok daha kolay olur.
Örneğin çektiğiniz fotoğrafları saklarken, bunları aya, yıla ya da tarihe göre sıralamanız ve klasörlemeniz işleri oldukça kolaylaştırır. Bu yedeklerinizi harici bir diske aktarmayı unutmayın.
Harici diskler için en hızlı örneklerden biri. Yedekleyeceğiniz dosyaları hızlı bir şekilde içine atabilrisniz.
Çok önemli dosyaların yedeklerini 3. kez alın
Kaybettiğiniz bir yakınınızın fotoğrafı, elektronik sertifika, çeşitli PDF ve önemli belgeler, proje çalışmaları gibi çok önemli verileri yedeklediğiniz diskten, başka bir diske daha kopyalamanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü yedekleme yaptığınız disk bozulursa, 3. yedeğinizdeki dosyalar güvenli bir biçimde çalışmaya devam edecekler.
Lafı çok uzatmadan, yedekleme ve bahar temizliği için hazırladığımız rehber videosuna bir göz atalım. İyi seyirler.
#video_6920#
:: İşletim sistemi ve diskinizi ne kadar sıklıkla temizliyor, verileri yedekliyorsunuz?
teşekkürler tolga abi 🙂
Online backup seçenekleride faydalı.
Yok artık 2 trbtlık afıza varlen bilgisayarda. Kimin yere ihtiyacı olurke öle bir bilgisayarda
Netbooklarda birde şu var ne işe yarıyor? Windows anytime Upgrade.
İnternette upgrade oem keyleriyle yükseltme var. Onlarla yükseltmede yasallık ortadan kalkıyormu. Birde yükseltirsek format gibi herşey silinir mi. bunuda açıklar mısınız.
Bunun dışında windows sistem klasöründe silebileceğimiz dosyalar içinde inceleme videosu olursa güzel olur.
Microsoft’un Essentials isimli antivirüsü var. Bu nasıl? 9 liraya satılan Norton’dan dahamı iyi? Ona göre alıcam. birde şunu okudum başka siteden: Microsoft Windows 7 starter için arkaplan değiştirme yaması yayınlicak. bu doğru mu?
videoyu izlemedim sadece yaziyi okudum ve yazi uzerine diyorum ki. bu siteye girebilen herkes bunlari biliyor. ee o zaman ne geregi var bos haber yapmaya
Bende önemli birşey sandım, Tolga kardeşim neden böyle birşey yaptın acaba teknotv ye mi özendik Görselli anlatım yeterli olabilirdi
Neyse yinede teşekkür etmekte fayda var, bilmeyen kullanıcılar olabilir belki dışarıdan gelenler
Videoların başındaki SDN animasyonlu yazısı gibi videolarıma böyle girişleri hangi programla yapıyorsunuz. o programın ismi?
Bahar temizliği diye görünce bir an kasa içi temizliği sandım
Selamunaleykum bende farklı bir şey zannettim…
eywallah
Yok artık 2 trbtlık afıza varlen bilgisayarda. Kimin yere ihtiyacı olurke öle bir bilgisayarda
Pardon!..Bunları Türkçe yazsanız da,biz de anlasak…