Dünyamızın tek doğal uydusu Ay, araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Hedef, Mars’a insanlı yolculuklarda üs olarak kullanılması gündemde olan Ay’da nefes aldırmak. Bunun için bilim insanları, Ay tozundan oksijen üretmek için yoğun bir çalışma içinde…
Bilim adamlarından yeni bir ışınlanma teknolojisi
Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi'ndeki bilim adamları, yeni geliştirdikleri ışınlanma teknolojisi sayesinde ilk kez iki bilgisayar çipi arasındaki verileri aktardılar.Çalışmalar, Avrupa Uzay Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde (ESTEC) yürütülüyor. Bu kapsamda Merkez’in Malzeme ve Elektrik Bileşenleri Laboratuvarı’nda prototip oksijen tesisi kuruldu.
Bilim insanları Ay tozundan oksijen üretecek
Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacı Beth Lomax, kendi tesislerine sahip olmalarının, oksijen üretimine odaklanmalarını sağladığını söyledi. Ay’daki regoliti (Ay üzerinde bulunan taş ve tozdan oluşan bir tabakaya) taklit eden araştırmacılar, tüketilebilir oksijeni elde etmeye çalışıyor. Böylece Ay tozundan oksijen üretilmesi planlanıyor.
Lomax, “Ay’da bulunan kaynaklardan oksijen elde etmek, hem nefes almak hem de roket yakıtı üretiminde gelecekteki Ay yerleşimcileri için son derece faydalı olacak.” diye konuştu.
ESTEC’te görevli bilim insanları, nihai amaçlarının Ay’da sürdürülebilir bir pilot tesis tasarlamak olduğunu söylüyor. Bunun için 2020’nin ortalarına işaret ediliyor.
Son dönemde Ay’a yeniden insan göndermek, diğer yandan da gelecekte Mars’a insan gönderebilmenin teknolojileri üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Mars’a uçuşlar için üs haline getirilmesi planlanan Ay’ın tozundan oksijen üretme çalışmalarının sonuçlarını bekleyip göreceğiz.
Bu paraları dünya için harcama yapsaydınız dünyada iklim problemi inanın olmazdı olamazdı.. Dünyayı yönetenler sanki seçilmiş hepsi dünyanın iyiliğini isteyen tek bir zat yok..
Komik. 50 yıl önce çıkıldığı bile ispatlanamayan yere ekonomik ve teknoloji anlamında üst sınırda yaşanılan günümüz dünyasında halâ çıkılamıyor. Bu kadar.
yine algı yapıyorlar