Bilim insanları insan ve maymun hücrelerinin karışımından oluşan ilk embriyoları yarattı. Yale Üniversitesi’nde kök hücre biyoloğu olarak görev alan Alejandro De Los Angeles, bu gelişmeyi kök hücre ve türler arası kimera alanlarında bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Elde edilen bulgular, bir türün hücrelerinin diğerinin embriyosunda hayatta kalmak için uyum sağlayabileceğine işaret etti. Özetle araştırmacılar, organ nakli ihtiyacını laboratuvara taşımak için büyük bir adım attı.

Dünyanın en beyaz boyası küresel ısınmayı engelliyor

Dünyanın en beyaz boyası küresel ısınmayı engelliyor

Purdue Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları küresel ısınma tehlikesini azaltmayı vaat eden, şimdiye kadar geliştirilmiş en beyaz boyayı tasarladı.

İnsan-maymun melezi embriyolar tartışmalara yol açtı

2017’de Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nden gelişim biyoloğu Juan Carlos Izpisua Belmonte ve ekip arkadaşları, insan kök hücrelerini domuz embriyolarına enjekte etti. Embriyolar, taşıyıcı anne domuzlarda 3 ila 4 hafta boyunca geliştikten sonra, hücrelerinin yalnızca yaklaşık 100 binde biri insan genetiği taşıyordu.

Domuzlar üzerinde yapılan deneyde kök hücrelere yeniden programlanmış insan deri hücreleri kullanıldı. Yapılan yeni çalışmada ise Kunming Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden profesörler, hücre bakımından insan genetiğine daha yakın olan cynomolgus maymunları üzerinde testler gerçekleştirdi.

132 maymun embriyosunun her birine 25 insan EPS hücresi yerleştiren bilim insanları, kimeraları 20 gün özel kaplarda yetiştirdi. Bugün dünyaca ünlü bilim dergisi Cell‘de makale yayımlayan ekip, insan hücrelerinin kalıcı güç gösterdiğini bildirdi. Deney sonucunda, 13 günün ardından kimeraların yaklaşık üçte biri hayattaydı.

İnsan-maymun melezi

Öte yandan insan-maymun melezi embriyolar bazı bilim insanları için endişe uyandırıyor. Zira bu çalışmalarla insan sinir hücrelerinin hayvanların beyinlerine girip zihinsel yeteneklerini değiştirebileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca etik olarak da bu konu oldukça tartışılıyor.

Peki ya siz insan-maymun melezi embriyolar üretilerek organ nakli ihtiyacına çözüm üretilmesiyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.