Gerek teknoloji katkısıyla, gerekse de insanların kendi emekleriyle ortaya koyduğu birçok farklı icat, çeşitli konularda hayatımıza yön vermiştir.
Fakat çoğu zaman varlığından beri haberimiz olmadığı bu isimsiz kahramanlar, meydana getirdikleri ile hayatımıza yön vermeye devam ediyorlar. Bilinen icatların, bilinmeyen mucitlerini ikinci kez sizin için derledik.
1- Helikopter
Nedeni net belli olmaksızın taraflı/tarafsız herkesin sempatisine sahip olan helikopterin, bugüne kadar nasıl uçtuğu, kontrol panelindeki düğmelerin işlevi, manevra kabiliyeti gibi sorular aklımızı kurcalamıştır.
Fakat kim tarafından icat edildiği ile her nedense pek ilgilenmemişizdir. 1754 yılında, Mikhail Lomosonov Rus Bilimler Akademisi, iki kişinin sığabileceği üstten pervaneli bir aracın sunumunu yapıyordu. Mekanik olan bu helikopterler, meteoroloji aletlerinin havada konuşlanması amacını taşıyordu.
Daha sonraki süreçte, 1913 yılında Rus Igor Sıkorsky dünyanın ilk helikopterini oluşturdu. İlk 2 denemesinde başarısız olan bu hava araçları, daha sonraki denemelerde, Sıkorsky adının günümüze dek yaşamasına neden oluyordu.
Başka kaynaklarda ise, 1907 yılında Fransız mucit Paul Cornu’nun ilk motorlu helikopteri uçurduğu söylenir. Resmi olarak kabul edilen mucid ise Sıkorsky’den başkası değildir.
{pagebreak::1}
2- Buhar Makinesi/Lokomotifi
Başta Sanayi Devrimi olmak üzere, günümüz endüstriyel dünyasını, kapitalini meydana getiren buluş olarak değerlendirilen buhar makinesi sürekli olarak bir kişi ile özdeşleştirilmiştir.
Fakat ilk buhar makinesi 1763’te Ivan Polzunov tarafından tasarlanmış, bir yıl sonrasında yapılmıştır. İngiliz James Watt ise, buharlı makinenin seçici komitesinde Polzunov’un icadını inceleyip beğendikten sonra, patentini alma yoluna gitmiştir.
Daha sonraki süreçte söz konusu makineyi geliştirse de, ilk buhar makinesinin patentini alması bu şekilde olmuştur.
{pagebreak::2}
3- Robot
Günümüz teknolojisinin meydana gelmesinde sahip olduğu algoritma ve şifreleme kodları nedeniyle yadsınamaz bir yere sahip olan robotik teknolojiler, yalnızca yürüyen ve mekanik ses çıkaran makineler olarak algılanmamalıdır.
Robotun/robotik teknolojilerin icadı bizden hiçte uzak bir coğrafyada yer almıyor.
1136 yılında Fırat ile Dicle Nehirleri arasında kalan Cizre ilinde yaşayan El-Cezeri, ilk mekanik dişli parçalarını yapan kişi olarak kabul edilir.
Rivayetlere göre mekanik dişlilerinin çalışması için su enerjisinden yararlandığı belirtilen El-Cezeri’nin ilk otomatik sistemi kurduğu ifade edilir.
El-Cezeri’nin temellerini attığı, karmaşık sistemlerin denetlenmesini ve yönetilmesini elen alan sibernetikin ya da robotik teknolojilerin babası ise Doktor William Ross Ashby olarak kabul edilir.
Bu bağlamda robotları/robotik teknolojileri El-Cezeri kurar, unvanı William Ross Ashby alır.
{pagebreak::3}
4- Televizyon
İcadı yapıldıktan sonra günümüz dünyasında başlı başına bir sektör oluşturacak kadar önemli bir yere sahip olan televizyon, şüphesiz kişilerarası iletişimin kopma safhalarının ilkini oluşturmuştur.
Eğlence, spor, haber, müzik vb. dallarda izleyicilerin aradıkları her şeyi bulabildiklerini düşündükleri aletin yapımını ise bir İskoçyalı yapmıştır.
John Logie Baird adlı İskoç, 1923 yılında Birleşik Krallık topraklarındaki Hastings kasabasında ilk televizyonu icat etmiştir.
Noktalar halinde ve titrek görüntülerden oluşan ilk televizyon görüntülerini de yayınlayan Baird, 1940’larda yapımı hızlanan, 1960’lı yıllardan sonra renkli sürümleri çıkmasından sonra günümüz 4K, LED televizyonlarının oluşuma kadar ki aşamalarının ilkinde yer alır.
Yeterli parası olmadığından dolayı ilk televizyonu bir lavabo ve çay tenekesi ile yaptığı söylenir. Sonraki denemesinde projeksiyon lambası ve bisküvi kutusu çözümlerini deneyimlediğini de belirtmek gerekir.
{pagebreak::4}
5- Kara Kutu
Çoğu uçak kazasından sonra, var olan gizemi çözmek için başvurulacak bir numaralı envanter olan kara kutu, kazadan etkilenmeyecek bir dış yapı korumasına sahip olması nedeniyle bu hizmeti verebiliyor.
Kara kutu denmesinin sebebi ise renginden kaynaklanmayan kutu, turuncu renktedir. Kendisinin icadı ise uçağın icadı ile paralellik göstermez. Kara kutu, 1953 yılında Wright kardeşlerin icadında bulunduğu uçaktan yaklaşık 60 sene sonra David Warren tarafından icat ediliyordu.
1953’te Avustralya Havacılık Araştırma Kurumu’nda çalışan Warren, dünyanın ilk jet uçağı De Haviland Comet’in düşmesinin ardından enkaz alanına gidiyordu.
Yanında bir ses kayıt cihazını da götüren Warren, bölgedeki yetkililere kaza anındaki pilot seslerinin kaza sonrası için çok önemli olacağı görüşünü aşılıyordu.
Ardından çalışmalarda bulunuyor; çeliğin ateşten zarar görmemesini farkına vardıktan sonra 1958’de söz konusu prototipi yaratıyordu. Cihazın ilk kullanılışı da, 1960 yılında Avustralya’da Quennsland’de meydana gelen kaza sonrasına rastlar.
{pagebreak::5}
6- Radar
Günümüz radar-tespit sisteminin mucidi Robert Watson-Watt olarak kabul edilir.
Kendisinden önce, Christian H. Ismeyer, deniz radarının; ismi yukarıdaki maddelerden tanıdık gelebilecek John Logie Baird kesintisiz radyo dalgalarını kaydeden bir sisteme dair patenti almıştır.
Yalnızca nesnelerin yerini saptamaksızın, aynı zamanda bulundukları uzaklıkları, şekillerini belirlemelerini sağlayabilecek günümüz radarının patenti ise Watson-Watt alır.
1935 yılının 26 Şubat’ında ilk denemesi yapılan ürün, 17 Eylül tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
{pagebreak::6}
7- İnternet
Günümüzde hem masa başı, hem de mobil tabanlı destek vermesinden kaynaklı kullanıcıların zamanlarının büyük bir çoğunluğunu geçirdikleri internetin mucidi hakkında birkaç tahmin yapılabilir; fakat muhtemelen yapılan tahminler hatalı çıkacaktır.
Günümüz teknolojisinin ana yapı taşlarından biri olan internetin, Doktor Vinton Cerf olduğunu söyleyebiliriz.
İşitme engelli olan eşinin dış dünya ile ilişki kurabilmesi amacıyla, 1969’da Amerikan Ordusu tarafından kurulan tamamen güvenlik amaçlı sistemi Arpanet’i baz aldı.
Kendi sınırlarını içerisine hapsolan sistemi geliştirip yaymaya başlayan Cerf; 1973-1978 yılları arasındaki TCP/IP protokolü sürecinde yer aldı.
Bu protokolün resmen kullanılmasının ardından ise bilindik süreç işlemeye başladı. Tüm dünya internet kullandı. İnternetin mucidi olarak kabul edilen Doktor Vinton Cerf; 1992 yılında “İnternet Dünyasının Başkanı” ödülüne layık görüldü.
:: Söz konusu icatların mucitlerini biliyor muydunuz?
Gerçekten çok yararlı teşekkürler
Logo ak parti
Teslanın adı bile geçmiyor :/
Alan Turing bilgisayarın temelini atan adam nereden
vay be güzel bilgiler…
Televizyon ve internet dışında hayatımızda sıkça kullanılan icatlar hakikaten:)
Turing'le Tesla bilinmeyen mucitlerden mi de adi gecsin: |
Hepsi tamamda tesla mezarinda ters dondu onu nasil yapalim ?
Gelmiş geçmiş en büyük mucit TESLAdır. Üstüne basa basa söylüyorum…
Bilgisayarın mucidi von Neumann nerede acaba
Teslayi bilmeyen adamin bilimle isi yoktur
iyi de ben bunları biliyorum
ALEM BUYSA KRAL (NİKOLA TESLA) MUCUTLERİN BABASI
Book
Bence dünyanın en büyük icadı kahve ve çiğköftedir 🙂
ilk helikopter örnegini da leonardo da vinci çizmiş ve protatip yapmıştır bilginize