TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği), sektörü en geniş düzeyde temsil eden sivil toplum örgütü olarak, “Bilişim Vadisi” projesini yorumladı.

Dernek  bu projenin sektörün gellişimi için stratejik değer taşıdığını ve T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı yatırımları yerinde bulduğunu belirtti.

TÜBİSAD yetkilileri hazırladıkları demeçte bakanlığın bu projeyi geliştirirken bilişim  sektörünün de fikirleri alması gerektiğinin altını çizdi.

Projenin tek bir merkezde yapılmaması gerektiğini belirten dernek yetkilileri bu tarz bit yatırımın birçok farklı merkezdeki işsizlik sorununa çözüm olabileceğini be belirtti.

Dernek neden lokasyon bağımsız bir merkezin kurulması gerketiğini ise şöyle açıkladı;

{pagebreak::Nedenler }

Nedenler

 

  • Lokasyon bağımsız, faaliyet bazlı, ihtiyaç duyulan ve yeterli kaynağa sahip yerlerde odaklar/öbekler olarak düzenlenmeli.
  • Bilgi ve iletişim teknolojilerinin her türlü ticaret, hizmet ve sanayi alanlarıyla ilişkilerini geliştirecek.

 

  • Bu alanlarda uluslararası standartlarda ürün ve hizmetlerinin geliştirilmesini ve üretilmesini teşvik eden bir eko sistem oluşturacak.

 

  • Dünya pazarları içerisinde Türkiye‘nin rekabet gücünü artırarak ülke ekonomisi için önemli bir güç sağlayacak

 

  • Bölge ülkelerinin Türkiye Bilişim Vadisine katılımını özendirecek ve diasporada bilişim alanında faaliyet gösteren vatandaşlarımızla stratejik işbirliklerini teşvik edecek yeni bir ortam, yeni bir model olmalıdır.

{pagebreak::Yabancı yatırımcıyı cazip etmeli}

Yabancı yatırımcıyı cazip etmeli

Açıklamaya göre, bu kapsamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Kocaeli Bilişim Vadisi Projesi‘nin de bu öbeklenmelerde, ilk düşünülen bölgelerden biri olması, ancak örneğin başta İstanbul olmak üzere ihtiyaç duyulan bölgelerde de kısa süre içinde bu yönde “öbeklenme” modelinin uygulanması büyük katkı yapacaktır.

Bilişim Vadisi’nin modeli, yeni bir İnovasyon Yasası’nın temel işlevini yüklenecek özel bir Bilişim Vadisi yasası ile 6491 ve 5746 sayılı yasaların eksiklerini de giderebilecek bir yapı üzerinde tasarlanmalı.

Derneğin düşündüğü model, doğrudan yabancı yatırımı kolaylaştıran, yerli girişimcilerin risk sermayesi ve kuluçka sistemleri gibi finansman ve proje ihtiyaçlarını karşılayabilecek, stratejik iş, üretim ve pazarlama danışmanlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak üzere tasarlanmalı.

Dış alım, prototip üretimi esnekliği, destek personelinin çalıştırılması gibi hizmet inovasyonunu mümkün kılan yeni donatılara izin veren, iş yapma maliyetini optimize eden bir hukuksal statü kazanmalıdır. Yasanın yürütücüsünün T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olması işlemleri hızlandıracaktır.

:: TÜBİSAD’ın açıklamalarına katılıyor musunuz?