Microsoft’un kurucusu Bill Gates, zengin ülkeleri, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde birkaçını Covid-19 aşısı bulmaya ve dağıtmaya ayırmaları için teşvik etti. Gates mevcut yatırım seviyelerinde potansiyel olarak büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Ayrıca Gates, Covid-19 hakkında bir iyi bir de kötü yorumda bulundu.
Bill Gates’ten zengin ülkelere çağrı!
Gates, gelişmiş ülkelerin, fakir ülkeleri, erişilebilir olan bir aşının üretimi ve dağıtımı konusunda desteklemesi gerektiğini söyledi. Milyarder iş adamı konuyla ilgili olarak, “Enfeksiyonun ülkenize geri dönmemesini isterken, hem insani hem de ülke çıkarlarıyla örtüşen bir argüman hazırlayabilirsiniz. Bu akıllıca bir yatırım olur” açıklamalarında bulundu.
Gates, zengin ülkelerin, dünyanın virüse karşı mücadelesinde hayati bir rol oynadığını söyledi. Gates, ülkelerin Covid-19 krizinden ders alacağını ve bundan sonra ülkelerin gelecek için daha fazla hazırlanacağını söyledi. Milyarder hayırsever konuyla ilgili olarak, “Hiç şüphesiz, daha önceden düzgünce hazırlanmış olsaydık, trilyonlarca dolar harcamış olsak bile bu duruma hazır yakalanacaktık.” ifadelerinde bulundu. Gates daha önce dünyanın çok bulaşıcı bir virüsle savaşmaya hazır olmadığı konusunda 2015 TED konuşmasında uyarmıştı.
Bill Gates’in iyimser ve kötümser tahminleri
Bill Gates, Covid-19 hakkında hem karamsar hem iyimser tahminlerinden de bahsetti. Kötü haber şu ki, etkili bir Covid-19 aşısının gelmesi Eylül 2021’i bulacak. Çünkü sosyal mesafe tedbirleri yeterli olmayabilir ve vakalarda yeniden dirilme riski de mevcut.
Gates’e göre iyi haber, dünyanın Covid-19’dan sonra başka bir pandemi ile karşılaşmayacak olması. Çünkü test ve gözetim hakkında öğrenilen dersler ve şu anda mevcut krize yanıt vermek için uluslararası finanse edilen tıbbi çözümler gelecek için hazırlık görevi taşıyor.
Ülkeler ve şirketler aşı geliştirmek için adeta yarışıyor
İngiltere, bir Covid-19 aşısı geliştirmek için Salgın Hazırlık İnovasyonu Koalisyonu’nun (Cepi) çabalarına 250 milyon pound katkıda bulundu. Gates Vakfı, Cepi’nin yaratıcılarından biriydi. Kanada, Almanya ve Norveç, Cepi’nin aşı arayışını finanse eden diğer ülkeler arasında yer alıyor ve toplam 690 milyon dolar vaat ediyor. Hükümetlerin, özel sektörün ve yardım kuruluşlarının ittifakı olan Cepi, sekiz Covid-19 aşı geliştirme projesi yürütüyor. Bu araştırma için 2 milyar dolarlık acil bir çağrıda bulunuldu.
ABD hükümeti Cepi’nin Covid-19 aşı projesine doğrudan para vermese de, Johnson and Johnson’un aşı arayışına yaklaşık yarım milyar dolar verdi. Johnson and Johnson, Moderna ile anlaşma yaptı. Moderna, Cepi’nin Covid-19 aşı geliştirme projesine sahip olduğu şirketlerden biri.
Özel sektörde, Sanofi, GSK, Pfizer ve British American Tobacco dahil olmak üzere bir dizi şirket Covid-19 aşısı geliştirmek için yarışıyor. Alman biyoteknoloji grupları BioNTech ve CureVac da potansiyel aşılar üzerinde çalışıyor.
Açma be şom ağzını
Bu çakkal nerede şuan? Covid movid hepsinin sorumlusu bu çakkal.. Bu ve bunun gibi 3 – 5 kişi var dünyada, bunlari takip et başina neler geleceğini rahatlikla anlayabilirsin. Feliz
Dünyanın içine sıçtıniz mars a mi gittiniz pislik Gates ve ekibi. Marsa da yaşam kurup oraya da sicacaksiniz.
Aşı aşı diye milleti zehirleyip durdular şimdi virüsle. Doymadınız
lan bill sen doktor değilsin senin virüslerler işin ne?ne ayaksın
Susun be kötülemekden başka elinizden birşey gelmiyor. Bırakın adam yardım etsin bari.