Nvidia’nın tümleşik GeForce 8200 grafik işlemcileri, Nvidia tarafında oluşan bazı sorunlar sebebiyle hem gecikmiş hem de bir süre vaat ettiği melez SLI teknolojisini destekleyememişti. Neyse ki bu sorun, ilk çıkan anakartlarda yer yer BIOS güncellemesi gerektirdiyse de, sonrasında çözüldü ve giriş seviyesi bir güncelleme isteyenlere melez SLI sistemi GeForce 8500GT desteğiyle sunuldu.

Tabii ki melez CrossFire gibi melez SLI şeklinde andığımız özelliğin esas ismi GeForce Boost olarak geçiyor ve tümleşik grafik kartıyla giriş seviyesi harici grafik kartlarının yardımlaşmasını temsil ediyor.

Biostar TF8200 A2+

Biostar, tümleşik grafik çözümü sunan bir anakarta elinden geleni eklemiş durumda. Hatta kullandığı soğutma çözümü doğrudan ilk dikkatimizi çeken şey. Zira GeForce 8200‘ün ne kadar ısındığını daha öncelerde göstermiştik. Görünüşe göre bu çözüm biraz daha etkili. Ama anlamadığımız şey işlemci yanındaki MOSFET’ler mi daha fazla ısınıyor, yoksa kuzey köprüsündeki GeForce 8200 mü? 🙂


Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Anakartın turuncu bağlantı yuvaları ve mavi devre kartı, eğer bu ayrıntılara önem veriyorsanız gayet hoş duruyor. Tabii üzerine bir sürü bileşen taktığınızda bunun pek bir esprisi kalmıyor.
{pagebreak::Arka Panel}
Arka Panel


Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Biostar TF8200 A2+‘nın arka paneline bakıyoruz. Her türlü görüntü çıkışını görmek mümkün. HDMI, DVI ve D-Sub. İşin güzel tarafı, doğrudan LCD televizyonunuza çıkış alabiliyorsunuz. Sessiz bir sistemle salonunuza bir çoklu ortam merkezi kurabilirsiniz. Ama harici ses çıkışı için bir optik çıkış fena olmazdı hani.  Hemen göze batan kötü bir noktayı dürtelim: 4 USB yuvası, yetersiz. Çoklu ortam özelliklerinin vurgulandığı anakartlarda neden USB’den kırparlar, anlayamıyoruz. PS/2 yuvalarını kaldırın, daha az tepki çekersiniz. 🙂 (Tamam bu  son dediğimiz abartılı oldu; dikkate almayın)
{pagebreak::Soket}
Soket Özellikleri


Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Biostar’ın bu anakartında AMD’nin Soket AM2+‘sı mevcut. Yani üç ve dört çekridekli Phenom işlemcilerin yanı sıra eski Athlon X2 ve Sempron işlemciler bu anakart üzerinde sorunsuz çalışıyor.
{pagebreak::Bellekler}
Bellek Desteği

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Anakartın ilk fotoğrafında göreceğiniz üzere, bellek yuvaları anakartın enine paralel şekilde yerleştirilmiş. Neredeyse her anakartta bellek yuvalarının boyuna paralel yerleştirilmesine alışmışken bunu biraz garipsedik. Sonuçta teknik olarak tek değişen şey, grafik kartının bellek yolunu kesmemesi.

Anakartta 1066 MHz DDR2 belleklere destek mevcut. Dört tane bellek yuvasına 8 GB bellek takabiliyorsunuz.
{pagebreak::Disk Bağlantıları}
Sabit Diskler

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Anakartın üzerine 6 tane SATA2 yuvası ve bir tane IDE yuvası mevcut. İşin güzel tarafı, bazı anakartlardaki gibi, bu bağlantıların üzerinden grafik kartı geçmiyor.
{pagebreak::Panel Bağlantıları}
Panel Bağlantıları

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Anakartın arka panelinde az USB var dedik ama arka ve kasa için ön panellere giden sekiz bağlantı daha var. Buradaki her bağlık iki USB yuvası sunuyor.
{pagebreak::Guç Duğmeleri}
Fazladan Düğmeler

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Bizim yaptığımız gibi, sistemleri sıkça uzay montaj (yani kasasız) çalıştırıyorsanız, bu düğmeler hayatı kolaylaştırıyor.
{pagebreak::Genişleme Yuvaları}
Genişleme Yuvaları

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Anakartın genişleme yuvalarına yakından bakıyoruz. Bir tane PCI Express 16x yuvasını hemen görüyoruz. Bunun yanında üç tane PCI Express 1x yuvasını görmek biraz garip geldi. Çünkü bir tanesini kullanabildiğimiz durum bile az. Üç tane PCI yuvası da anakarta eklenmiş.
{pagebreak::Soğutma Sistemi}
Soğutma Sistemi

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Burada, anakart üzerindeki soğutma sistemini daha iyi görebilirsiniz. Buradaki sorun, iri olan soğutucudaki yaprakların işlemci tarafından esecek bir havaya paralel olması. Yani beklenilen etki için bunların, Sapphire’ın ürettiği bazı anakartlarda olduğu gibi o taraftan gelecek bir hava akımını dik kesmesi gerekirdi. Isı dağıtımı veya atımından çok ısı paylaşımı sistemi olmuş.
{pagebreak::Guç Girişi}
İşlemci İçin Güç Girişi

Büyük halini görmek için fotoğrafın üzerine tıklayın.

Bu fotoğrafta göstermek istediğimiz iki şey var. Birincisi sadece işlemcinin yanındaki kapasitörler katı kapasitör olarak yerleştirilmiş. İkincisi ise burası çok kalabalık. İşlemci için güç bağlantısını umarız görebildiğiniz kadar rahat bağlarsınız.
{pagebreak::Yorumlar}
Yorumlar

Biostar, diğer üreticilerin aksine, çokça ısınan GeForce 8200 yongası anakartı eritmesin diye bazı önlemler almış. Farklı üreticilerden gelen çözümler genellikle genişçe ısı emiciler kullanmak yönünde oluyor. Bu anakartın yüzeyini daha az meşgul eden bir çözüm olarak daha makul bir uygulamaya sahip.

Doğrudan HDMI çıkışı olması ve HDCP desteği bu anakartı film merkezinize yerleştirmenize vesile olabilir. Ama tümleşik grafikte AMD’nin kendi işlemcileri için ürettiği tümleşik grafikli yongalar daha fazla performans veriyor. Bunu da eklemeden geçmeyelim.

{pagebreak::Teknik Ozellikler}
Teknik Özellikler

Biostar TF8200 AM2+
Anakart

Soket Uyumluluğu: AMD AM2/AM2+
Yonga: Nvidia GeForce 8200
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 8 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 1066 yuvası
İç Bağlantılar: 1xPCIe 16x, 3x PCI, 8x USB, 6x SATA, IDE, 3x PCIe 1x
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve Fare,  4x USB, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, Gigabit LAN, HDMI, DVI, D-Sub

Üretici: Biostar / Tayvan
Ürünü sağlayan: Mascom
Telefon: (212) 312 50 00
Fiyat: 93 dolar + KDV

Hazırlayan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net