Güvenli İnternet Hizmeti 7. Yıl Etkinliğinde konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Güvenli İnternet Hizmetimiz ile çocuk ve gençlerimizi korumaya ve bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Bilinçli ailelerin de desteğiyle bu yolda önemli mesafeler kat edildiğini görmek bizleri memnun ediyor. Daha iyiye hep beraber yürümek gerekiyor.” dedi.
Güvenli İnternet Hizmeti 7. Yıl Etkinliği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesi‘nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Bülent Kent yanı sıra GSM operatörü yöneticileri ile alanında uzman akademisyenler, sektör temsilcileri ve farklı okullardan birçok genç katıldı.
İnternette bir dakikada milyarlarca işlem yapılıyor
Bugün, internet kullanımının bütün fonksiyonlarıyla yaygınlaştığı bir dünyada yaşadığımızı belirten Sayan, “İnsanımıza ulaşan kaliteli ve yasal içeriklerin hem sayısal olarak artışı hem de nitelik bakımından üstünlüğü hepimizi mutlu ediyor. Ancak bunlarla birlikte yasa dışı içeriklerin de maalesef kendine bir alan açtığı hepimizin malumu.”
“Diğer taraftan; Internet Kullanımının yaygınlaşması ile beraber İnternet üzerindeki olumsuz içeriğin ve Internet üzerinden işlenen suçların da artarak yaygınlaştığı görülmektedir. 2017’de yapılan araştırmaya göre sadece bir dakika içerisinde; Youtube’da 4 milyon 100 bin videonun görüntülendiği, 150 milyonun üzerinde e-postanın gönderildiği, 16 milyon yazılı mesajın iletildiği, Instagram’da 46 bin 200 gönderinin paylaşıldığı, 452 bin tweet’in yazıldığı, Facebook’a 900 bin girişin yapıldığı, 1.8 milyon Snap’in atıldığı, Google’da 3.5 milyon aramanın gerçekleştiği bir dünyadan bahsediyoruz.”
“Bir dakikada internette kötü niyetli kullanımlar da durmuyor. 35 bin siber saldırı gerçekleşiyor, 21 bin spam e-posta gönderiliyor, 470 bin networke ihlal girişiminde bulunuluyor, 95 bin kötücül yazılım programı nötralize ediliyor, 32 bin bilgisayar botnete dahil oluyor, 30 kişinin kimlik bilgileri çalınıyor. Yani, İnternetin geleceğini tehlikeye sokan siber tehditler gerçekleşiyor.
Bununla beraber; çocukların cinsel istismarı, ülke kaynaklarını sömüren/çoğu yurt dışında bulunan yasa dışı kumar siteleri, yavrularımızı bazı oyunlar marifetiyle intihara yönlendirme, zararlı yazılımlar yoluyla fidye isteme, sanal zorbalık gibi suçlar da bu mecrada kendisine yer buluyor.”
Güvenli İnternet Hizmeti 7. yılını kutluyor!
Ülkemizde, internet ortamındaki olumsuz içeriklerden, çocukları, gençleri ve aileleri korumaya yönelik olarak 2011 Yılından itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından oluşturulan, Güvenli İnternet Hizmetinin tercih eden abonelere internet servis sağlayıcıları tarafından ücretsiz olarak sunulduğunu hatırlatan Sayan şu bilgileri paylaştı:
“Hizmete başladığı tarihten itibaren geçen altı yıllık süre zarfında, başta ülkemiz üzerinden erişilen alan adları olmak üzere; Kurumumuz tarafından 10 milyonun üzerinde alan adının sınıflandırılması yapılmış, Vatandaşlarımız tarafından iletilen 2.7 milyon ihbar ve itirazın değerlendirilmiş, Güvenli İnternet Hizmetini tercih eden abone sayısı ise 5 milyonu aşmış bulunmaktadır.”
Fatih Projesi’nden sorumlu öğretmenlerin de eğitildiğini anlatan Sayan şunları söyledi:
“İnternetin Bilinçli, Güvenli Kullanımı konusunda yüz yüze eğitim verilen öğretmen sayısı yaklaşık 107.000’e ulaşmış, bu eğitimler çerçevesinde 2016 yılında yüz yüze eğitim içerikleri uzaktan eğitim modüllerine dönüştürülmüştür. Hazırlanan uzaktan eğitim modülü ile bugüne kadar yaklaşık 51.000 kişiye İnternetin bilinçli güvenli ve etkin kullanımı eğitimleri verilmiştir. Yine Kurumumuz katkılarıyla Avrupa’da Çocukların Çevrimiçi Korunması ile ilgili Bölgesel Ülkelerin Etkinliklerinin İncelenmesi raporu Uluslararası Telekomünikasyon Örgütü ITU bünyesinde hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında, Avrupa’da çocukların çevrimiçi korunması ile ilgili ulusal faaliyetlerin bölgesel olarak incelenmesi için anket çalışması ITU ve BTK ortaklığında gerçekleştirilmiştir. Rapora ITU’nun “Child Online Protection” girişimi sayfasından erişilebilmektedir.”