Belçika’da 90 yaşındaki bir kadında iki farklı COVID-19 varyantı tespit edildi. Durumu, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Kongresinde araştırmacılar rapor etti. 3 Mart 2021 günü Belçika’danın Aalst kentinde yaşayan kadın ilk olarak OLV Hastanesine kaldırıldı. Ardından burada çeşitli testlerden geçti ve aynı gün koronavirüs testi pozitif çıktı. Daha sonra ise kadının iki tür mutasyona sahip olduğu anlaşıldı.

Bilim insanları bu tür benzer olayların yaşandığını belirtiyor. Örneğin, Ocak 2021’de Brezilya’daki bilim insanları, iki kişiye aynı anda iki farklı koronavirüs suşu bulaştığını bildirmişti.

Varyantlar COVID-19 semptomlarını değiştirdi

Varyantlar COVID-19 semptomlarını değiştirdi

İngiltere merkezli bir çalışmada araştırmacılar, yeni varyantlarla beraber COVID-19 semptomlarında ne gibi değişiklikler olduğunu inceledi.

O iki COVID-19 varyantı; beta ve alfa

Doktorlar, hasta kadının koronavirüse karşı aşılanmadığını açıkladı. Hastanın başlangıçta solunum sıkıntısı belirtisi yoktu ve iyi oksijen satürasyonuna sahipti. Ancak, hızla kötüleşen solunum semptomları geliştirdi. Ardından beş gün sonra öldü. Hastanede hastanın solunum numunelerini test ettiler. Hem koronavirüs hem de VOC’ler (mutasyonlar) için testlerden geçti. Virüsün iki farklı suşu tarafından enfekte olduğunu keşfettiler.

Covid-19 mutasyonları

Hasta hem B.1.1.7 (alfa) hem de B.1.351 (beta) mutasyonuna sahip çıktı. Alfa mutasyonu ilk olarak Birleşik Krallık’ta, beta ise Güney Afrika’da tespit edilmişti. Her iki suşun mevcudiyeti, ikinci bir solunum numunesi üzerinde PCR ile, S-geninin sekanslanması ve tüm genom sekanslaması ile doğrulandı.

OLV Hastanesi’nden çalışmanın da baş yazarı moleküler biyolog Dr. Anne Vankeerberghen konuya ilişkin demeç verdi. Dr. Vankeerberghen, “Bu, endişe verici iki SARS-CoV-2 (COVID-19) varyantı ile belgelenmiş ilk ortak enfeksiyon vakalarından biri. Bu varyantların ikisi de o sırada Belçika’da dolaşıyordu. Bu nedenle kadının iki farklı kişiden farklı virüsleri alması muhtemel. Ne yazık ki nasıl enfekte olduğunu bilmiyoruz.” dedi.

COVID-19 varyant

14 Aralık 2020’de Birleşik Krallık makamları, İngiltere’nin güney doğusunda (Kent) bir varyantı (B.1.1.7; alfa) tespit ettiklerini Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi. Birkaç hafta içinde bu varyant bölgede viral suşların yerini aldı. Daha sonra 50’den fazla ülkeye yayıldı. 18 Aralık 2020’de Güney Afrikalı yetkililer, bir varyantı (B.1.351; beta) tespit etti. Güney Afrika’nın üç ilinden başlayarak yayılan mutasyon şu anda en az 40 ülkede görülüyor.

Vankeerberghen, iki farklı COVID-19 varyantı ile enfekte olmanın hastanın hızla kötüleşmesinde rol oynayıp oynamadığı konusunda net cevap veremedi.