Network takip yazılımları ne işe yarar diye düşünüldüğünde akla iki üç farklı seçenek geliyor. Birincisi; Türkiye’deki hemen her bilgisayar kullanıcısının hayatı boyunca bir kez bile uğradığı internet kafelerdeki kullanımı, ikincisi ise patronu, bilgi işlem müdürü ya da sistem yöneticisi olduğunuz şirkette bulunan bilgisayarlarda olup bitenleri takip etmek.
Bilgisayarınızı takip etmek için bu tür büyüteçlere ihtiyaç yok.
{pagebreak::Her Kafeye Lazım}
Her Kafeye Lazım
İnternet kafeler, malum ağ trafiğinin yoğun olduğu, bir bilgisayarı günde onlarca farklı kişinin kullanabildiği, bu risk oranı yüksek sebepler nedeniyle de o bilgisayarı kullanan kişinin takip edilmesini gerektiren yerler. Bu iş için piyasada sadece İnternet kafelere özel uygulamalar da bulunabiliyor. Ana makineye kurduğunuz programla diğer makinelerde oturanların kaç dakika oturduklarını, kullandıkları programları vs. görebiliyorsunuz.
İnternet kafelerde kullandığınız bilgisayarda yaptıklarınız adım adım izleniyor.
Tabii tek amacı kafedeki bilgisayarları yönetmek değil bu programların. Bazılarında kullanıcı masasından kalkmadan çay kahve, tost siparişi verebiliyor ve bunlar otomatikman hesabına eklenebiliyor. Bu alanda piyasada ciddi bir rekabet olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü, yasal zorunluluk gereği tüm internet kafelerde zararlı içeriği engelleyici filtre uygulamalarının bulunması gerekiyor ve bahsettiğimiz internet kafe programları hem takip hem de filtreleme işini başarıyla üstleniyor. Türkiye’deki çeşitli yazılım firmaları internet kafe takip ve yönetim programları hazırlamakla meşgul. Bunlar arasından öne çıkanlar arasında Akınsoft, HandyCafe, CafeControl ve CafeMatic gibi programlar bulunuyor.
{pagebreak::Biri Sizi Gözetliyor}
Patronunuz Sizi Gözetliyor
İş dünyasında verimlilik kavramı öne çıktığından bu yana belki ağ takip değil ama ağ yönetim uygulamalarına rastlamak mümkün. Bu uygulamaların mantığını tek cümleyle özetlememiz gerekirse şunu söyleyebiliriz sanırız: Patronunuz her hareketinizi gözlüyor!..
Bilgisayarınızda yaptıklarınızla bir anda hedef menziline girebilirsiniz.
Peki patronunuz bu gözetleme işini nasıl yapıyor? Eğer ilk aklınıza gelen yanıt güvenlik kameraları ise yanıldınız. Çünkü bu takip işini bilgisayarınızda kurulu olan ve sizin farkına bile varmadığınız uygulamalar yapıyor. Sizin ruhunuz duymadan yapılan kontroller ve gözlemler arasında kullanıcı bilgisayarlarını izleme, bu bilgisayarları uzaktan kullanma, izin verilmeyen sitelere girişi engelleme, download kısıtlamaları, klasör yasaklama, messenger’daki konuşmalarınızı kaydetme gibi işlemler yapılabiliyor. Nerede mi, o an normal işlerinizi yürüttüğünüz bilgisayarınızda…
{pagebreak::Bu Site Patron Kararıyla Kapatılmıştır}
Bu Site Patron Kararıyla Kapatılmıştır
Sosyal ağ deyince ne geliyor aklınıza bilemiyoruz ama şu an zihni yorgun olan okurlarımıza Facebook, MySpace vb. ile iş anlamında Xing, Pronected, LinkedIn örneklerini verebiliriz. Bu siteler, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada şirket yönetimleriyle çalışanları karşı karşıya getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Kimi şirketler verimliliği düşürdüğü ve çalışanları meşgul ettiği gerekçesiyle girilmesine izin vermezken, kimileri ise tam tersi motivasyonu artırması ve işle ilgili bağlantıları zenginleştirmesi nedeniyle serbest bırakıyor. Tüm bu işlemler bahsettiğimiz ağ yönetim uygulamalarıyla yapılıyor.
Patronunuz ya da yetki verdiği biri istenmeyen siteleri kolayca engelleyebilir.
{pagebreak::Netice İtibariyle}
Netice İtibariyle…
Sebep olarak ister güvenlik, ister verimlilik, ister zorunluluk isterseniz de merak deyin. Sonuç olarak ağda olan biteni takip etme her geçen gün daha yoğun olarak kullanılıyor. Eğer bir internet kafe müdavimiyseniz bu durumla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Hayır, iş hayatındayım diyorsanız çalıştığınız şirketin büyüklüğü ile yönetimin yaklaşımları bu uygulamalarla karşı karşıya gelip gelmeyeceğinizi gösteriyor. Sonuç mu? Gelecekte takip edilemeyen hiç bir kişi ya da ağ kalmayacak.
Bu anlattığınız işi yapan programın adı nedir.?