Yatırımcılar tarafından nadir görülen bir fikir birliği yaşandı ve dünyanın en büyük kripto para birimi için büyük bir anlaşma sağlandı. Ardından Bitcoin için son dört yılın en büyük güncellemesi yayınladı. Bu durum borsaya da olumlu bir şekilde yansıdı. Tüm zamanların en yüksek değeri olan 68 bin dolar eşiği aşıldı.
Bitcoin için yayınlanan Taproot güncellemesi ne anlama geliyor?
Bitcoin, kullanıcı verileri, işlem güvenliği ve verimliliğini artırmak için Taproot adı verilen son yıllardaki en büyük güncellemesini aldı. Aynı zamanda aracıları işlemlerden çıkarmak için kullanılabilecek akıllı sözleşmelerin potansiyelini de ortaya çıkarması bekleniyor.
Bitcoin odaklı girişim firması Stillmark‘ın kurucusu ve ortağı Alyse Killeen yaptığı bir açıklamada “Taproot önemli, çünkü Bitcoin‘in faydasını genişletmekle ilgilenen girişimciler için geniş bir fırsat sunuyor” dedi.
Yatırımcılar en son 2017 yılındaki Bitcoin‘in yükseliş döneminde, iç savaşa benzetilen bir fikir ayrılığı yaşamıştı. Ancak bu yeni gelen güncelleme tam aksine bir etki yaparak kullanıcıları birleştirdi. Üstelik kod üzerinde yapılan iyileştirmeler sayesinde evrensel bir desteğe de sahip olundu.
Bitcoin için yeni dönem
Bitcoin’in yenilenmesinin büyük bir kısmı, kullanıcıların her işlem sonunda ardında bıraktığı parmak izi gibi olan dijital imzalarla ilgili oldu. Güncellemenin ardından kripto paranın yalnızca hak sahibi tarafından harcanabilmesini sağlayan “Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması” adlı bir özellik getirildi.
Bitcoin madencisi Alejandro De La Torre’ye göre Taproot, Schnorr imzaları olarak bilinen ve çoklu imza işlemlerini okunamaz hale getiren bir özelliği beraberinde getirecek. Örneğin basit işlemleri daha karmaşık ve birden çok imzadan oluşan işlemlerden ayırt edilemez hale getirecek.
Pratikte bu, daha fazla mahremiyet anlamına gelecek. Kripto pazarlarına kurumsal hazine katılımını sağlayan bir şirket olan Meow’un yöneticisi ve kripto para madenciliği mühendisi Brandon Arvanaghi yaptığı açıklamada “Kim olduğunuzu biraz daha iyi saklayabilirsiniz, bu iyiye işaret” dedi.
Akıllı sözleşme dönemi
Bu güçlendirilmiş imzalar, aynı zamanda blok zincirinde bulunan ve kendi kendini yürüten anlaşmalar olarak da bilinen akıllı sözleşmeler için bir sonraki adım olarak kabul ediliyor. Bu özelliği teorik olarak her ay kiranızı ödemek veya aracınızı kaydettirmek için neredeyse her türlü işlemde kullanabileceksiniz.
Şu anda, hem Bitcoin’in çekirdek protokol katmanında hem de anında işlemlere olanak tanıyan Bitcoin üzerine kurulu bir ödeme platformu olan Lightning Network‘te akıllı sözleşmeler oluşturulabilirsiniz. Bu şirket üzerinden oluşturulan sözleşmeler genellikle hızlı ve daha az maliyetli işlemlere olanak sağlıyor.
Taproot da akıllı sözleşmeleri blok zincirinde kapladıkları alan açısından daha ucuz ve küçük hale getiriyor. Killeen‘da konuyla alakalı şu açıklamada bulundu:
Akıllara durgunluk veren bir potansiyele sahip. Lightning işlemleri bir kuruştan daha ufak olabilirken, çekirdek protokol katmanındaki bir bitcoin işlemi bundan çok daha pahalı olabilir.
Kripto para madenciliği uzmanı Marathon Digital Holdings CEO‘su Fred Thiel, Taproot hakkında şunları söyledi:
Taproot için en önemli şey akıllı sözleşmeler. Zaten ethereum ağındaki inovasyonun birincil itici gücü. Akıllı sözleşmeler aslında size blok zincirinde gerçekten uygulamalar ve işler oluşturma fırsatı veriyor.
Herkes istekli olduğu halde neden bekleniyor?
Bitcoin topluluğu, güncellemeyi Haziran ayında kabul etse de, sunumun kendisi Kasım‘a kadar gerçekleşmedi. Yaşanan bu birkaç aylık gecikmenin sebebi, test için yeterli zaman sağlamak ve yükseltme sırasında bir şeylerin yanlış gitme olasılığını azaltmak içindi.
Kuantum ekonomisi analisti olan Jason Deane “Yükseltmeler, sisteme bir hatanın girmesi gibi son derece uzak bir ihtimale izin veriyor, bu da tüm kripto para sistemine olan güveni yok edecek” dedi. Ayrıca “İsterseniz kendi kendine açılan bu yarayı da etkin bir şekilde silecek” diye ekledi.
Deane, yükseltme süreçlerinin bu kadar dikkatli bir şekilde test edilmesinin, yeniden test edilmesinin ve çok uzun süreler boyunca gözden geçirilmesinin nedeninin bu olduğunu söylüyor. Castle Island Ventures’ın kurucu ortağı Nic Carter, CNBC’ye verdiği demeçte şunları söyledi:
Protokolde farklı istemcilerin veya madencilerin senkronizasyon dışı kalmasını istemezsiniz. Feci şeyler böyle oluyor. 2013’ün tekrarlanmasını istemediğimiz için son derece uzun teslim sürelerimiz var.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Ne anlatıyorlar lan, bunlar? Saçma sapan şeyler… Milleti kazıklamanın yollarından biri: Kendinizi gizlemek ve esrarengiz gözükmek..