BlackBerry Developer Conference’da RIM CEO’su Mike Lazaridis tarafından duyurulan yeni tablet bilgisayar, beklentilerin aksine PlayBook adıyla duyurulmuştu. Gelişmiş multimedya özellikleri ile dikkat çeken tabletin, hem başarılı iş telefonu özelliklerini hem de zengin bir mobil eğlence deneyimini bir arada sunuyor olması cihazı ayrıcalıklı kılan en önemli ayrıntı.
BlackBerry PlayBook ince ve hafif bir tablet.
Cihaz sadece 10mm inceliğinde ve 400g ağırlığında.
{pagebreak::Donanım}
Donanım
RIM, BlackBerry PlayBook’da Cortex A9 mimarisini taşıyan çift çekirdekli bir mobil işlemci kullanmış. 1 GHz saat hızında çalışan bu işlemci için firma, bugüne kadar tabletlerde yer almış en hızlı mobil işlemci gibi iddialı bir söylemde bulunmuş. Tüm sistem gereksinimleri için ortak kullanılan 1 GB rame sahip olan cihaz, 16 GB ve 32 GB olmak üzere iki farklı bellek seçeneği ile satışa sunulacak.
Tablet BlackBerry Flash desteğine sahip oluşu ile iPad’in önüne geçiyor.
İşlemci mimarisi gereği cihazda, sistemle bütünleşik bir GPU yer alıyor olması gerekirken, RIM bu konuda henüz bir açıklama yapmış değil. Bu nedenle bu bilgiye ancak cihaz piyasaya sunulduktan sonra ulaşabileceğiz. FullHD video oynatma ve işleme desteğine sahip olması, cihazın gücüne ilişkin durumu da aslında net bir şekilde özetlemeye yeterli.
{pagebreak::İşletim Sistemi}
İşletim Sistemi
Tablet BlackBerry UNIX benzeri bir işletim sistemi kullanıyor. NX® Neutrino® olarak ifade edilen sistem, işlemleri küçük boyutlar haline getirerek çalıştırma amacı güdüyor.
Neutrino aslında çok da yeni bir sistem değil. Özellikle kritik görevlerde etkin rol oynayan bu sistem, uçaklarda, trenlerde, otomobillerde ve hatta medikal cihazların yönetilmesinde kullanılmış ve kullanılmaya devam ediyor. En stabil ve en güvenli sistem olarak ifade edilen Neutrino, PlayBook’u eşsiz bir başarıya kavuşturuyor.
QNX Neutrino mimarisi cihazın en önemli artsı.
EAL 4+ güvenlik ve endüstri standardı halini almış onlarca başarılı aracın entegre edildiği sistem, tümüyle C tabanlı bir kodlama yapısına sahip. Oyun gibi yüksek grafiksel güç isteyen uygulamalar için Open GL 2D ve 3D desteğine sahip olan sistem, Adobe Mobile AIR ile yazılım geliştirilebilmesine de olanak tanıyor.
Firmanın yeni duyurduğu BlackBerry® WebWorks™ sayesinde de BlackBerry OS 6 işletim sistemine sahip olan akıllı telefonlar ile tablet BlackBerry aynı paydada buluşmuş oluyor. Yani akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir yazılımı hiçbir dönüştürmeye gerek kalmadan PlayBook’ta da çalıştırabilmek olanaklı.
Unutmadan tablet bilgisayarın Java desteğine sahip olduğunu da belirtelim. BlackBerry 6 için geliştirilmiş Java uygulamaları PlayBook’ta sorunsuz çalışıyor.
{pagebreak::Web Deneyimi}
Web Deneyimi
Olabildiğince özgür bir web deneyimi vaat eden PlayBook, güçlü donanımının da getirdiği avantaj ile mobil internette maksimum özgürlük sunuyor. Adobe Flash Player 10.1 ve Mobile AIR desteğinin yanı sıra HTML 5 destekli web tarayıcı cihazın dikkat çekici ayrıntılarından. PlayBook tüm bu özellikleri sayesinde web sayfalarında yer alan tüm multimedya içerikleri ve hatta oyunları özgürce çalıştırabiliyor.
PlayBook, tüm BlackBerry akıllı telefonlar ile saniyeler içinde senkronize olabiliyor.
WebKit tabanlı PlayBook tarayıcısı, QNX Neutrino mimarisi sayesinde yüksek güç isteyen Flash içeriklerde dahi sistem kaynaklarının minimum oranda tüketilmesini sağlıyormuş. Elbette ki bunların kesinliği hakkında net bir şey söylemek henüz güç. Ancak gerçek hayat testlerinden sonra daha gerçekçi bilgilere ulaşabileceğiz.
{pagebreak::Eğlence Özellikleri}
Eğlence Özellikleri
7 inçlik bir ekrana sahip olan PlayBook, 1024×600 piksel çözünürlüğünde. Yüksek çözünürlüklü bu ekranın yanı sıra cihazda 2 adet kamera kullanılmış. Ön taraftaki 3 megapiksel arka kısımdaki 5 megapiksel olan bu kameraların her ikisinin de HD video kaydı yapabiliyor olması ilginç bir ayrıntı. Ön yüzdeki kamera sizlerin de tahmin edebileceği gibi görüntülü görüşme yapabilmek için. PlayBook görüntülü arama ve konferans görüşme yapabiliyor. Ancak cihazın 3G desteğine sahip olmadığını belirtelim.
Cihazın 2011 yılının ilk çeyreğinde pazara sunulması bekleniyor.
1080p HD video destekli olan PlayBook, elbette bu görüntünün ikinci bir cihaza aktarılabilmesi için HDMI çıkış birimine sahip. Bu sayede görüntüleri Full HD destekli herhangi bir ekran üzerinde izleyebilmek olanaklı hale gelmiş. Cihaz H.264, MPEG, DivX, WMV video formatlarının yanı sıra MP3, AAC, WMA ses formatlarına destek sağlayabiliyor.
{pagebreak::Bağlantı}
Bağlantı
802.11 a/b/g/n Wi-Fi desteği, Bluetooth 2.1, microUSB gibi bağlantı seçeneklerinin yanında cihazda 3G desteği bulunmuyor. Bu çok ciddi bir dezavantaj. Zira PlayBook’un en önemli rakibi olarak görülen Samsung Galaxy Tab, 3G destekli olarak pazara sunulmuştu. Her ne kadar RIM sonraki sürümlerde 3G ve 4G desteğinin bulunacağını belirtmiş olsa da bu ilk etapta cihaz için hiç de hoş bir imaj değil doğrusu.
WebKit tabanlı PlayBook tarayıcısı HTML 5 ve Flash 10.1 destekli.
Tablet BlackBerry eğlence özellikleri ve iş özelliklerini bir araya getirmiş ilginç bir BlackBerry ürünü olmuş. RIM’in son dönemdeki mobil eğlence alanına dahil olma isteğinin tüm yansımalarını üzerinde taşıyan cihaz, gayet başarılı yeteneklere sahip. Ancak firma çizgisini de korumaktan vazgeçmemiş. Tabletin Bluetooth vasıtasıyla saniyeler içinde BlackBerry telefonlar ile senkronize olabilmesi de bunun en önemli göstergesi olsa gerek.
:: BlackBerry PlayBook sizce ülkemizde ilgi görür mü?